kärleken

Det ser på varandra med största kärlek och lugn. De håller i händerna och “smittar” med inspirerande ord. Ler och kysser. Tar inte den andre för givet och respekterar gränser. Vet när det är läge att backa, har förmågan att se egna brister och säga: ”förlåt” (och mena det från hjärtat). Besitter integritet gentemot andra av kärlek till partnern, sig själv och relationen. Känner sina bättre och sämre sidor, arbetar med jaget och är nyfikna. De har tilliten att kunna vara sårbara inför varandra. Egot här inne tas inte på blodigt allvar.

Visst låter det idealiskt. Men är det möjligt? Är det inte bara fancy words på en blogg?

Det är möjligt och jag ser det på mycket nära håll – det som är avgörande för en hel relation.

Några spelregler:

  • Historierespekt: det fanns ett liv före de möttes och de använder aldrig det som varit, mot varandra.
  • Impulskontroll: gapiga ord och gester förstör grundtilliten i relationen. Styrkan att kunna backa från vredesuttalanden är vital.
  • Tillit: ”jag har inte i din mobil att göra.” Om denna plattforma är skadad – berätta om din otrygghet och osäkerhet. Fråga dig själv: ”varför känner jag så här? Kommer det från mig eller har personen jag lever med ett beteende som skapar oro?”
  • Spegeliakttagelser: se dig själv så att du kan utvecklas. Utpekande av andra leder ingenstans.
  • Rätt person: hur gärna du än vill; om den vid sidan av inte har de livsdrag som är grundläggande för kärleken, spelar det ingen roll hur mycket du kämpar. Du kan inte lyfta 25 kg om han/hon samtidigt trycker nedåt.

Tycker du om dig själv när du ser er två tillsammans framför spegeln? Är du stolt över den du är i den här relationen? Är du älskad av partnern på riktigt? Av dig själv?

Önskar dig en skön dag min bloggvän!

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare