Föreställ dig en kvinna eller man med hög social status; talets gåva, charmig, välutbildad, karismatisk, artig, inkännande (inte detsamma som medkännande) och attraktiv. Vad kan gå fel?

Mycket!

Ovanstående i kombination med lätt uttråkad, patologiskt bekräftelsebehov, oförmåga att ta ett nej och hålla sig till sanningen, likgiltig inför regler och dina emotionella gränser. Och något av det värsta: empatilöshet!

Kvinnan berättar: ”han charmade kvinnorna under vårt samarbetssamtal! Han sa allt det som de ville höra. För barnens bästa…vill att vi ska ha en bra dialog…tråkigt att det har blivit så här…Jag däremot; framstod säkert som bitter och icke samarbetsvillig.”

Hur kommunicerar vi med någon som är ointresserad av samarbete? Som helt och hållet styrs av ett gigantiskt ego, saknar normala spärrar och som kan slå på ”den kloke och empatiske” när situationen kräver det.

Vi är rädda för att i andras ögon framstå som obalanserade, hysteriska, överkänsliga och ointelligenta. Så vi fryser till is inombords, finner inte de rätta orden, skarpa argumenten och lugnet som skulle vara så välbehövligt.

Våra kroppar invaderas av stresshormoner som kortisol, adrenalin och noradrenalin. Pulsen går upp och vi förlorar oss själva i suddiga tankar.

Narcissisten har inte det problemet då hon/han inte alls känner på samma sätt som du. Inte i närheten! De kan förhålla sig lugna i pressade situationer eftersom de är avstängningens mästare och därmed verkar vara grundade. Men det är ett skådespel! Ett skickligt utfört sådant!

Du vill vara snäll, tillmötesgående och flexibel för att inte väcka härskaren som plötsligt kan ställa sig mitt framför dig. Du vill till varje pris undvika konfrontation för att slippa de snabba ytliga andetagen, pulsen som rusar uppåt och trycket vid tinningarna. Jag vet hur det känns!

När vi börjar vinna insikter över hur det narcissistiska giftet fungerar, skaffar vi ett bättre emotionellt/kognitivt immunförsvar. Det är extremt smärtsamt att behöva ha med dessa människor att göra och jag känner med dig. Det finns stigar att gå framåt på, men vi behöver varandras händer när vi faller.

Så lämnar du en narcissist – webinar söndagen den 22/3. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach