När förhållandet tillsammans med den narcissistiska personligheten gått från smekmånadsfasen till nedvärderings/härskarfasen, finns det ingenting annat för dig att göra än att mobilisera all kunskap och emotionell färdighet (att inte bjuda in henne eller honom till den känslomässiga dansen), liksom att ha enastående vänner nära dig, och gå åt ett annat håll.

N-personen får kickar av att dirigera dina reaktioner och vill tvinga dig att ta ställning till en stor mängd information på kort tid: ”jag vill att du läser detta och svarar mig omedelbart!”

Du kan även utsättas för martyren: ”efter allt som jag har gjort för dig? Hur kan du svika mig så grovt? Du vill bara ta så mycket du kan ifrån mig!”

Hon eller han försöker även köpa barnens lojalitet vid en separation eller skilsmässa. Detta sker genom presenter, upplevelser (resor), berätta tydligt eller subtilt att ”mamma/pappa har gjort mig väldigt illa och splittrat familjen…”

Känner du igen dig?

När vi blir ledsna, förvirrade, tveksamma, fyllda av skuld, rädda etc. ser n-personen sin chans att manipulera och härska. När vi är emotionellt utsatta och tvivlar på vår egen verklighetsuppfattning (du är med största sannolikhet utsatt för s.k. gaslighting) är vi oerhört lättmanövrerade.

Vi hämtar styrka genom att kunna se tillbaka och reflektera med vår nya kunskap om narcissism. Det går inte att se klart när vi är mitt uppe i det värsta ovädret; när du är exponerad för den narcissistiska cocktailen av vänlighet, elakhet, skuld, hot (bl.a. ”alla ska få veta vad du gjort mot mig”), barnen, ekonomin, isolering…ingredienserna är många!

Ställ ifrån dig ”glaset” och håll dig enbart till det praktiska i kontakten med denna personlighet. Så lite känslor som möjligt från din sida!

Din sårbarhet är endast reserverad för det omtänksamma, empatiska och kärleksfulla hjärtat.

Det är långt ifrån lätt, men det går och du kommer att bli starkare med hjälp av familj/vänner och andra kloka personer, tiden och distans. Du kommer att läka!

Att ha barn tillsammans med en narcissist – webinar torsdagen den 19/3 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach