I mitt arbete med människor ser jag hur kriser och motgångar kan få oss att skärpa sinnena, stanna upp, granska egna beteenden, göra oss ödmjuka och kreativa.

I ett parförhållande som är under stress därför att kommunikationen under lång tid har varit alldeles för dålig, har parterna möjlighet till att förändra negativa mönster. Om de väljer att stanna upp, reflektera och agera. Inte en tre veckors ansträngning som likt ett nyårslöfte börjat falla i glömska, utan för att två på djupet insett att den gamla modellen att gå förbi varandra i vardagsautomatiken inte längre fungerar.

Att jobba extrempass som jag vet att alla inom vården gör just nu, är en väldig påfrestning på individen, förhållandet och familjen. Eller att hålla sig isolerad i hemmet för att skydda andra, rädsla för ekonomin eller vad det nu än må vara utlöser en kedjereaktion av känslor. Vilka sidor inom oss träder fram?

Fråga dig: vad är meningsfullt och berikande att göra just nu? Vad innebär det för att ”gilla läget”?

Vad kommer fram i våra personligheter under denna period som ingen av oss tidigare har varit i närheten av att uppleva? Hur hanterar vi t.ex. ovissheten kring hur länge Corona pandemin kommer att pågå? Vilka konsekvenser kommer att följa med i kölvattnet?

Du och jag har nu den enastående möjligheten att plocka fram de bästa resurserna inom vår egen person och i andra. Det är vad alla förhållanden egentligen handlar om: att få en annan människa att känna sig betydelsefull och t.o.m. fantastisk med oss i närheten.  

Det är nu som vi kan praktisera medmänsklighet och visdom. Planera för vad du vill göra när allt detta har lagt sig. Hur kan du utveckla och stärka dig inom din profession? Vad behöver du förkovra dig i? Vad betyder det att kunna vara robust när det stormar runt omkring?

Fokusera linsen på det som du har framför dig och börja göra det nödvändiga.

Att ha barn tillsammans med en narcissist – webinar torsdagen den 19/3 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach