Du blev lämnad eller lämnade. Kanske har det gått veckor, månader eller t.o.m. år sedan ert förhållande tog slut, men tanken på honom eller henne vill inte avta. Intensiteten i känslorna är stark och det känns som om du aldrig kommer att kunna släppa taget.

Relationen var kaotisk, passionerad, konfliktfylld, av och på. Kanske upplevde du det som om du mött din själsfrände och att ingen i världen någonsin kommer att kunna ta hans/hennes plats. Eller ett förhållande som var destruktivt och en person som använde sig utav härskartekniker.

Men du vänder ut och in på dig själv och undrar varför det blev som det blev. Ett analyserande som äter upp dig inifrån: ”Om jag bara gjorde annorlunda! Jag skulle ha avstått från att säga de där orden, för då hade vi kanske varit tillsammans nu!”

När någonting känns lättillgängligt tolkar vi det som att det har ett lägre värde, och när vi tvingas att kämpa eller aldrig ens får föremålet eller personen inom räckhåll, tror vi att värdet är högre. Mycket högre!

När någon visar ointresse eller en sval attityd gentemot oss, är det inte ovanligt att vi börjar kämpa en desperat kamp för att bevisa vårt värde. Vi vill att den andre ska se vilket kap vi är och vad de riskerar att gå miste om. Energin sipprar ur oss!

Vi hänger upp vår existens och självvärde kring hur den andre bemöter oss.

Kampen för att få tillbaka vår f.d. partner är inte enbart en strid som handlar om honom eller henne, utan ett desperat försök att hålla det egna värdet ovanför ytan. Inombords resonerar vi: ”Om den här fantastiske mannen/kvinnan väljer bort mig blir det bekräftelse på att jag är en looser. Om jag bara kan vinna tillbaka hans/hennes vilja att vara tillsammans med mig!”

Vilken enormt stor betydelse vi tilldelar andra människor gällande hur det ska kännas i våra emotionella system! ”Du gör mig exklusiv eller värdelös!”

Vi rusar runt i labyrinten och hoppas från djupet av vårt varande att den andre ska se och bekräfta oss. Vi tränar, stylar upp oss, uppdaterar på FB etc. i hopp om att exet inte ska kunna undgå vår förträfflighet. Vi väntar på meddelandet som ska skänka oss frid. Ett oxytocinrus som ska göra oss höga på livet!

Vi behöver vara uppmärksamma så att det är vi själva som väljer en partner, och inte våra sår från förr: ”Jag fick inte den uppmärksamhet och kärlek jag behövde som barn, så nu gör jag allt i min makt för att äntligen nå fram. Han eller hon ska bli min befriare så att jag kan få stråla!”

Vi måste inte nödvändigtvis älska oss själva, men vi behöver alliera oss med vanor som gör att vi känner värde inför vårt jag. Vad vill du tänka strax innan du lägger dig ikväll? ”Det här blev faktiskt bra! Jag visade min person självrespekt, även om jag just nu genomgår en smärtsam period.”

Kan du inte komma över ditt ex? Webinar imorgon söndag den 29/10 kl 20.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach