”Jag har gått tillbaka till honom hur många gånger som helst fastän jag vet hur destruktivt det är!”

”Jag kan inte släppa henne ur mina tankar även om det är mer än ett år sedan som hon avslutade vårt förhållande. Hon är med mig 24 timmar om dygnet.”

”Jag kommer aldrig mer att kunna lita på en man efter vad han har utsatt mig för!”

Om vi väntar på att de rätta tankarna och känslorna ska ta över och rädda oss ur greppet av nostalgi, längtan och lasterna från gamla erfarenheter, är risken stor att väntan blir lång. Vi behöver få en upplevelse i kroppen som säger: ”detta är möjligt! Det finns andra känslor att känna!” Nya bilder att läggas till i din emotionella minnesbank.

Våra hjärnor är inte sällan likt en grekisk tvättsvamp som legat i samma vatten alldeles för länge. Den behöver kramas ur och vädras, för att sedan ges möjligheten att dra åt sig nytt friskt och klart vatten.

Du och jag behöver ta stegen framåt även om det tar emot. Göra det som ligger utanför den invanda bekvämlighetszonen. Våra handlingar över tid skapar vanor som i sin tur formar beteenden. Det är oerhört viktigt att se detta!

För många år sedan tyckte jag att det var väldigt stressigt och obehagligt att gå in i varuhus/gallerior med mycket folk, och första impulsen var så klart att undvika dessa platser. Men jag visste att lösningen inte var att ta omvägar, utan att möta (i hanterbara doser) obehaget så att rädslan för rädslan inte stod som segrare.

Är du säker på att du inte kommer att kunna bli förälskad igen? Är det verkligen så att det inte går att lita på kvinnor/män? Tänk om det finns varma, tillitsfulla och trygga själar där ute?

Det finns en vän till vår egen person inombords som vet vad vi behöver göra. Vi behöver stämma möte henne eller honom!

Om du träffar på ett gråtande barn som gått vilse, resonerar du inte: ”Det är inte lönt! Det finns många andra som är ledsna!” Nej! Du går så klart fram, pratar med och tröstar den unga människan. Du tar reda på föräldrarnas namn och adress/telefonnummer. Vi agerar!

Vi kan alla förlora oss i terrängen och känna den djupa känslan av meningslöshet. Men vännen finns där: inom oss och utanför! Tid, behagliga människomöten och uppbyggande vanor läker. Jag vet att det är så.

Kan du inte komma över ditt ex? Webinar på söndag den 29/10 kl 20.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach