De har varit ett par i nitton år; har tre barn i tonåren (varav ett med särskilda behov), ett stort hem att sköta, krävande arbeten, en Coronapandemi som skapat osäkerhet kring framtiden. Inlägg på Instagram som visar hur fantastiskt alla andra har det, nyhetssidor som berättar om vilka ställningar som är härligast under semestern (”känn ingen stress” budskap) böcker och bloggar som berättar om hur vi ska bli lyckliga.

Vilket gap mellan drömmar, förväntningar och verklighetens: ”när är vi framme? Vad ska vi äta ikväll? Vi har inge gjort det på evigheter.”

Kvinnan nyss fyllda femtio, ser hur mannen ”diskret” scannar av kvinnan på cirka trettio där i badvattnet. När hon provade bikinin två dagar tidigare tänkte hon: ”what!? Vad hände med min trettioårskropp?”

Hon jämför sig och han har inte försökt förföra sin fru efter 2012.

En liten bekräftelse från trettioåringen skulle för ett ögonblick få honom att glömma sina midjevalkar.

Mannen är omedveten om vilka tankar och känslor som väckts inom hustrun genom den där blicken på stranden.

En kvinna blir charmad och fascinerad av en manlig kollega på jobbet som känns väldigt närvarande. Mannen är gift och hans fru tycker att han har varit frånvarande de senaste sju åren.

Det förekommer ingen vardagsstress i mötet med en ny person. Inget bagage! Ingen kropp som har förändrats av tidens tand. Inga gamla konflikter som ligger och skvalpar. I det nya fräscha idealiserar vi på alla cylindrar. Vi har inte sett tråkiga kommunikationsmönster, frustration, motgångar, läkarbesök, barnens alla aktiviteter etc.

Vi drabbas av den förförande upplevelsen av att vara sedda från en utomstående, vilket i sin tur får oss att känna oss levande. Det är attraktionsskapande! 

Makens misstag är att han inte har bekräftat henne på länge och trampat i ”jag tar dig för givet fällan!” Han har upphört; kanske aldrig gjort det: ”sett på henne som om varje dag var den första gången.”

Hon har kanske inte heller orkat!

Emotionellt sköna oaser behöver skapas och besökas i tvåsamheten. Vi behöver prata om det svåra utan att skuldbelägga och tillrättavisa. Inte försöka vinna debatterna över partnern. Tillåta varandra och oss själva, att kunna vara sårbara och uttrycka våra behov. Röra vid varandra (inte enbart fysiskt).

Stå upp mot manipulation & härskarmetoder – webinar ikväll söndag klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach