Statistiken talar: sjuttio procent av alla relationsavslut sker på kvinnans initiativ. Det är inte bara i Sverige det är så, utan i många andra länder.

Jag får ofta frågan: ”Varför?”

Det finns naturligtvis inte bara en anledning. Men en av dem är: kvinnor idag kan lämna förhållanden som de inte är lyckliga i. För många finns de ekonomiska förutsättningarna (i alla fall någorlunda). Går vi tillbaka ett antal år i historien var skilsmässa en omöjlighet ur alla perspektiv. Kvinnor lämnar för att de kan!

Män är i större utsträckning än kvinnor nöjda så länge det praktiska fungerar, någorlunda känslomässig kontakt, och om det finns sex i relationen.

Det finns naturligtvis även män som söker det som de flesta kvinnor längtar efter i relationer: den äkta kontakten! Känslan av samhörighet. En attraktion som ligger djupare än det fysiska/sexuella. Som vill ha betydligt mycket mer än det som är mediokert. Vi blir allt fler!

Jag ser människor som stannar långt över utgångsdatum, därför att separationsoron ropar betydligt högre än det som man innerst inne vet är bäst på sikt. Vi förhandlar med tiden, de avslappnade andetagen och lyckan kanske är rädslan för ovissheten starkare.

Så varför lämnar kvinnor sina relationer?

  • Avsaknad av samhörighet. Det är inte alltid helt lätt att ta på vad samhörighet betyder, men det handlar om att känna sig förstådd, respekterad, älskad…en kemi och relationsmiljö som är öppen och omtänksam.
  • Fel partner från början. Sexuell attraktion och förälskelse gör att vi inledningsvis är väldigt förlåtande och öppensinnade när det gäller värderingar. Men med tiden hinner alltför olikheter i synsätt ikapp och vi inser att det varit fel redan från dag ett. Om emotionell trygghet är grundläggande för dig, men inte för partnern, finns det ett gigantiskt problem.
  • Kommunikativ och emotionell analfabetism. Om vi tror att vi kan vinna över en partner genom att komma med de ”smartaste” formuleringarna och segra i ordväxlingarna, är vi på helt fel spår. Om partnern känner sig ständigt överkörd kommer det förr eller senare att ta slut. En person som inte är medveten om vad han/hon känner i sig själv, kan inte förstå känslorna i en partner, vilket skapar avgrundsdjup distans.
  • Härskarmetoder genom tystnad, subtila gester, nedlåtande ord etc. Härskarutrycken är många och på sikt oerhört effektiva attraktionsdödare. Ingen hållbar relation kan ha rädsla som plattform.
  • När vi slutar att ta hand om den egna personen och blir slappt bekväma, kommer vi att sända ut signaler av ointresse, vilket leder rätt in i den gråfuktiga dimman.
  • Avsaknad av fysisk beröring. Kramar, kyssar och sex frigör fantastiska ”samhörighetshormoner” i kroppen vilket ytterligare skapar känslor av att vara ”hemma” tillsammans med en partner.
  • Noll utveckling. Personer som inte ser betydelsen av att föra sig själva och relationen framåt, kommer hamna i stagnation, vilket i sin tur är som stillastående vatten: det försurar.
  • Brist på komplimanger: ser du henne? Ser du när hon gör sig fin? Inte främst för dig, utan för sig själv så att hon känner sig attraktiv tillsammans med dig. Speglar du det hon säger och gör: ”Det du sa till dem imponerade på mig. ”
  • Vi missar detaljerna i vardagen och bara kör på det praktiska racet. Kyssar, hålla handen, dejtande i tvåsamheten håller dynamiken er emellan levande. Kärleken bor i detaljerna!

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta mig på michael@separation.se