”Med tanke på vad jag har gått igenom så vågar jag inte lite på någon igen”

”Kvinnan som jag trodde var mitt livs kärlek, hade en annan man vid sidan av på jobbet under flera år.”

”Jag har så länge jag kan minnas, aldrig vågat ta ut någon seger i förskott. På något märkligt sätt, är det om jag tycker att det är bäst att vara förberedd så att man inte blir besviken.”

Det här är bara en promille av alla de röster som fått se drömmar gå om intet, och av olika anledningar inte längre vågar tro eftersom de chockats av livet.

Jag ser olika behandlingsformer, terapeutiska metoder och coaching-riktningar, eller kanske rättare sagt, individer inom dessa områden, som lovar mirakel. Klienter som kränks därför att den som arbetar med dem, drabbats av egoinflation: ”Jag kan lösa alla dina problem! Min teknik är överlägsen alla andra.”

Eller löften om evigt ljus och kärlek.

Det fungerar inte så!

Allt slam på insidan måste inte röras upp för att våra liv ska vara optimala. Vi måste inte göra upp med alla som sårat oss på vägen. Primalskrik eller ”kärleksmeditation” är inte lösningen på allt. Ett ständigt saligt leende ansikte är inte beviset på vår spirituella utveckling. Eller att ilsket stampa runt för att markera: ”I´ll take no more shit!!”

Mycket i våra liv handlar om förväntningar! Om vi räknar med att en terapeut eller guru ska ge oss en universallösning kommer vi oundvikligen att bli besvikna. Eller att en partner ska göra oss immuna mot ensamhet, tristess, ett svajande självförtroende etc. Resan är mycket mer komplex än så.

Ser dem som varit på workshop eller lyssnat på ett föredrag från en coach (som jag), eller en motivationstalare som gör dem supertaggade, för att några veckor senare dippa. Det är precis som alla skor på rad vid entrén till gymmet i början av januari: alla dessa nyårslöften!

Det är nödvändigt med mer än snabba kolhydrater. Förändring är ett långsiktigt arbete som förväntar sig vår närvaro.

Vi behöver följa med hela vägen. Inte bara genom det första energipåslaget, som är kölvattnet från någon som sagt ”de fantastiska rätta sakerna”. Du och jag behöver hitta vårt eget kölvatten. Det som gör att vi dras med genom den egna viljan, energin och omtanken till det egna livet. Handling varje dag bygger vanor.

När vi ger till andra gör vi samtidigt oss själva lyckliga. För mig är det få saker som gör mig så glad som att se hopp tändas i en medmänniska. Hopp ger näring till att fortsätta framåt, oavsett om vissa känslor försöker dra i bromsen.

Förväntningar är enormt potenta: negativa såväl som positiva. Vi behöver avslöja ”koden” inombords som försöker stjälpa, då vi kan hitta alternativa stigar.

P.S. Vill poängtera att det finns fantastiskt många duktiga behandlare där ute. Kompetenta och empatiska.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta mig på michael@separation.se