”Jag förintar mig själv om jag stannar”, berättar kvinnan. Hon är insiktsfull, smart, ser bra ut och har det som många skulle beskriva som ett framgångsrikt liv. Men hon förmår sig inte att lämna mannen som håller på att dra ned henne i bottenlös uppgivenhet och depression.

”Jag förintar mig själv om jag stannar!” (Kan det sägas tydligare?)

Hon: ”Vi har inte känt varandra särskilt länge, men jag sitter fast. Så fruktansvärt fast!”

Kvinnan är rädd, så fruktansvärt rädd för att ta steget bort från mannen som lovar stort och håller mikroskopiskt lite.

Hon fortsätter: ”Han vill inte planera framtiden med mig. Han håller inte ens löften om planer som vi gjort upp inför för helgen. Jag vill så oändligt mycket mer och så nöjer jag mig med detta!”

Du kan bara föreställa dig vad som händer i vårt emotionella/kognitiva universum när vi utsätts för växlingar: värme vs kyla, omtanke vs distans och kyla, ljus vs mörker, ”kärlek” vs förakt etc.

Det är absolut nödvändigt att få hjärnbalans genom att gå i en annan riktning (åt ditt livs längtan!) trots missbrukarens eller härskarens löften. Du vill så gärna tro på förändring, men talar inte det destruktiva sitt klara språk? Din tid är det dyrbaraste som finns! Det finns inte hur många avgångar som helst.

  • Erkänn för dig själv att förhållandet är destruktivt. Se vad personen gör med dig och hur det får dig att må. Vad mer än återkommande drama, viktras och sömnrubbning behövs som bevis?
  • Äg din skam över att du inte lyckats avsluta och hitta en klok och empatisk person att ventilera dina känslor med. Äg skammen över att du har försöker dölja för vänner och familj vad som pågår: att du gått tillbaka ett antal gånger trots alla goda råd och varnande ord från dem som älskar dig.
  • Agera! En av de psykologiska naturlagarna är att styrkan kommer till oss längs med vägen. Gör det nödvändiga trots ett skakigt inre. Vänta inte på en ”fantastisk dag”. Handling och mod är varandras syskon. De ger varandra enastående näring!
  • Var beredd på att det kommer bakslag. Det är ok! Du är på återuppbyggandets väg och då trillar vi ofta in i gamla mönster igen. Lyft blicken och se målet: ett helt och levande liv. Hur ser ett sådant ut för dig?
  • Hitta ett par meningar som du upprepar för dig själv: ”Jag väljer att gå och håller mig till mitt beslut för att jag… (fyll själv i resten av meningen).
  • Utveckla självempati genom dina vanor. Rädda personen du så att du inte en dag sitter där med ånger: ”varför gjorde jag inte mer med mitt liv? Varför tillät jag rädsla att få styra det?”

Låt inte panik för ensamhet och separationsångest vara starkare än ett liv med lugn och kärlek. Jag har lärt mig; när vi kan härda ut tunga perioder utan att försöka bedöva genom att gå tillbaka till det destruktiva, vaknar vi en dag med styrka och ro i bröstkorgen.

Medberoende och konsten att bryta den känslomässiga fångenskapen – webinar den 20 december. Du är varmt välkommen!

Behöver du/ni någon att prata med? Kontakta mig på 0761 81 48 88 eller michael@separation.se så har du/ni en telefonkonsultation inom 24 timmar.

Michael Larsen – relationscoach