café

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag går förbi kaféet med målet – hem. Stegen är beslutsamma tills jag plötsligt hör en röst: ”Skall du inte testa vår rabarberpaj?” Stannar till och tvekar i 2 sekunder och sen kommer svaret: ”Klart att jag skall!” Kaféägaren ler välkomnande.

Kliver in i den tilltalande lokalen: ”Hur har de lyckats så perfekt?” tänker jag. Det är en behaglig rytm här inne: ljuset, stolarna och borden, färgerna och musiken. Framförallt vilar här en skön vänlighet. Gästerna ser mer än nöjda ut.

Har börjat jobba på datorn när dyrgripen på tallriken och kaffet serveras. ”Vad skriver du om?” frågar kaféägaren. ”Du har inspirerat mig till att skriva om detaljer och en vänlig attityd” svarar jag. Berättar om mitt jobb och får höra ”Ja, det här med mänskliga möten kan förändra allt. Det var det som fick mig att starta det här stället. Jag var en sönderstressad bankman, tills jag fann mitt paradis här. Du och jag jobbar med liknande saker: Att få människor må lite bättre, så att de kan kliva ut och se möjligheterna.”

Vilken härlig inställning! Det är de där samtalen med andra som är så avgörande. Det handlar om sammanslagna detaljer i hur vi behandlar oss själva, vår partner (missa aldrig de romantiska gesterna), hur vi gör vårt arbete, som är skillnaden mellan medioker och enastående.

Kaféägaren hade inte fångat mig med en trött fråga om jag ville testa hans specialitet. Det var rösten, ansiktsuttrycket och attityden som fick mig att kliva in i hans värld och bli inspirerad.

Michael Larsen – livscoach