Det är relativt enkelt att vara snäll, omtänksam, kärleksfull och charmerande när vattnet ligger spegelblankt, maten och vinet smakar enastående, och det vilar en lättsam skönhet i luften. Det är lätt att skriva och säga de rätta sakerna under dejtingfasen. Det är lätt att göra sig fin och attraktiv under de första månaderna eftersom det ger oss sociala skönhetspoäng.

Men tiden visar alltid vem vi har att göra med. Livet blottlägger alltid en människas karaktär eller avsaknaden av en sådan. Alltid!

Se upp för den som tappar sig när du är sjuk, någon i din familj behöver extra omsorg, ekonomiska påfrestningar etc. Var vaksam så att du inte involverar dig i en nära relation med en person som saknar frustrationstolerans (viljan och förmågan att kunna hantera motgångar och nederlag).

Människor visar oss vilka de är under vardagsstress, monotoni, motgångar och extrema påfrestningar.

Hur bemöts du under en emotionell lågkonjunktur?

Vi begår alla misstag emellanåt. Det är oundvikligt! Men den psykologiska naturen och emotionella begåvningen visar sig genom ett ”förlåt” eller inte. Genom konstruktiv handling och positiva beteendeförändringar eller inte. Genom: ”jag kunde inte bättre just då, men jag kommer att göra bättre nästa gång.”

Förmågan till självrannsakan och självreflektion är grundläggande för att en relation ska kunna kallas hälsosam. Du behöver det! Och de i din närhet behöver det från dig.

De som vi har omkring oss finns antingen där eller inte. De stöttar eller är kroniskt uppfyllda av sina egna behov. Det finns ingen mellanmjölk.

Alla typer av förhållanden behöver olika grader av uppoffring för att tillit ska råda. Tillit får oss att vilja göra uppoffringar.

I sin extremaste form: soldater som är i krig mot invasion och ondska måste kunna lita på varandra, i den grad att de är beredda att offra sina liv för kvinnan eller mannen bredvid. Enade själar är näst intill oövervinnerliga. 

Vi behöver varandra mer än någonsin! Tillit är allt!

På måndag den 18 april kommer jag hålla webinariet ”Att ha barn tillsammans med en narcissist”. Du är varmt välkommen! Följ länken nedan för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach