Jag hör ibland argument som: ”det finns inte så många som har en narcissistisk eller antisocial personlighetsstörning. Slår man ut på befolkningen som helhet är det bara någon eller några procent.”

I realtid ser både du och jag vad en enda person med makt kan ställa till med. En narcissist eller psykopat kan förstöra miljön på en arbetsplats, bland släkten eller i familjen.

När det gäller någon eller några procent av befolkningen, är jag säker på att siffrorna är betydligt högre, då en narcissist eller psykopat inte söker sig till vården eller terapi, och därför inte kan diagnostiseras. Hur många med dessa drag finns det inte?

Vi lever dessutom i en värld som har en mycket god jordmån när det gäller att skapa dessa slags personligheter. Isolering och ett patologiskt bekräftelsebehov har många laddningsstationer. Ta bara sociala medier som ett exempel.

För den som inte har haft en n-person eller psykopat nära inpå är det lätt att gå i fällan: ”så farligt kan det väl ändå inte vara. Han/hon är supertrevlig och extremt begåvad. Man ska inte döma någon och kom ihåg att alla människor innerst inne är goda.”

Jaså?

Jag pratar med kvinnorna som har fått skyddad identitet. Kvinnor och män som inte får träffa sitt barn p.g.a. lögner och manipulation från den härskande personligheten. Myndigheter som envist inte kan eller vill se hur extremt hala och intellektuellt skarpa människor utan empati är.

Jag pratar med dem som fått självförtroendet och självkänslan fullständigt nermonterad p.g.a. att ha levt nära dessa oerhört toxiska personer. Jag ser traumabindningens enormt nedbrytande kraft.

Vi måste inse att det finns de som inte vill andra väl, som njuter av att spela schack med andras känslor och som gör allt för egen vinnings skull.

Din medkännande världsbild delas inte av alla!

Ljus och kärleksinställningen kan vara direkt farlig då resultatet blir en förödande naivitet. Det som vi behöver mot dessa emotionella vampyrer, är mentala vapen att skydda oss med.

På måndag den 18 april håller jag webinariet ”Att ha barn tillsammans med en narcissist”. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach