Jag bevittnade någonting ytterst sorgligt igår: mannen tittar med hatiskt aggressiv blick på kvinnan som verkar vara hans flickvän. Båda i 22 års åldern. Och så spottar han henne i ansiktet! Det är en vidrig syn och jag ställer mig på ett sätt och med ett kroppsspråk som markerar:

”Om du lyfter handen mot henne!”

Hon ser chockad och fullständigt förtvivlad ut – går en kort omväg, för att sedan gå efter honom. Synen är smärtsam och ytterst sorglig. Varför rör hon sig inte åt ett annat håll för att aldrig mer se sig om? Hur kommer det sig att hon tar stegen efter en man som kränkt henne på grövsta sätt?

Svaret är: vanans tillvänjning. Det onormala och inhumana som långsamt, dag för dag, blivit till normaliteten. För varje kränkning (Gud vet när i hennes liv det började) som sker sänks självvärdet ytterligare ett snäpp. Hissen rakt ned i ett bottenlöst självförtroende. Det sker varje dag på oändligt många platser.

Jag tänker på henne och hoppas att hon vaknar och inser vad som pågår. Att lågan av självvärde tänds så att hon kan börja röra sig mot en helt annan horisont.

Det är relativt enkelt att vara en charmör – i början! Men senare? Då frustration, bristande impulskontroll, härskarmentalitet, emotionell analfabetism och andra svarta fläckar kommer ut i ljuset…

Tänk om den unga mannens ögon såg vad jag såg? Att han kunde beskåda sin egen handling utifrån, så att den sunda skammen svepte in mot honom. Att han lyssnade till rösten som kommunicerade:

”Du går över gränser! Heliga gränser! Bete dig värdigt, så att ditt liv inte levs på aggressivitetens och lågvattensmärkets soptipp.”

Om du tillhör dem som av olika anledningar stannar i den här typen av förnedrande förhållanden: hitta någon att prata med och som kan andas självförtroende i dig. Som kan hjälpa dig att se att du är värd ett liv med: lugn, kärlek, omtanke, snällhet, respekt, tillit…

Jag såg din ensamhet och förtvivlan igår. Jag såg och känner med dig…Du är någons dotter.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se