”Var det bara jag som överdrev och är jag alldeles för känslig?”

”Mina vänner och familj skulle tycka att jag är galen om de visste allt som hänt.”

”Hur ska jag kunna lita på någon igen efter allt detta?”

Kvinnor och män har lyckats lämna den karismatiska, kompetenta, charmiga, smarta, vackra, inkännande, verbala, mjuka, förstående…och hänsynslösa, själviska, kronisk bekräftelsesökande och manipulativa härskaren.

Det finns ett liv bortom rädsla, skuld, skam, tvivel och osäkerhet. Resan bort från den narcissistiska personen är kantad av självrannsakan och frågor som: ”var det jag som gjorde henne/honom så?”

”Varför drogs jag till x från början?”

En n-person består utav en Dr Jekyl och Mr Hyde: två motsatta skepnader, vilket är skrämmande. Vem är hon/han egentligen? Vilket är det rätta jaget?

Krafterna som driver en narcissist är: ”jag vill ha! Jag har rätten till! Jag bryr mig inte! Jag står över de flesta andra!”

Förmodligen levde du under lång tid med tron att din kärlek skulle kunna rädda henne/honom. För emellanåt hade ni ju det helt fantastiskt tillsammans. Stunderna av passionerad återförening. Ingen annan hade ju en sådan förmåga till att lyssna! Och ingen annan såg till att göra dig så beroende!

Det kan ha gått månader eller t.o.m. år och de nattliga mardrömmarna som i en del fall är mixade med en längtan: ”tänk om vi bara!”

En narcissist älskar inte dig! De älskar kickar och uppmärksamhet! Gör upp med illusionen om att alla innerst inne är goda och vill väl.

Det är i de dagliga handlingarna som en person visar vilka de är. Inte genom din längtan efter hur hon/han skulle och borde kunna vara.

För dem som levt tillsammans med en n-person är det inte ovanligt att drabbas av PTSD (Posttraumatisk Stress Syndrom) eftersom våra fysiska och psykiska system har varit utsatta för enorma stresspåslag. Ett känsloliv som farit upp och ner i den psykologiska hissen: ena minuten dyrkad för att i nästa kränkas. Det ställer till det i våra hjärnor!

För att läka behöver vi få prata av oss med någon som förstår och som kan hjälpa oss att räta ut alla frågetecken.

Du kanske manipuleras genom barnen, pressas ekonomiskt, förlöjligas, hotas, emotionella gränser som kränks och en rad andra härskartekniker, men en sak är säker: tid, avstånd, kärleksfulla människor nära kommer att göra det lättare för dig. Liksom kunskapen kring vad du har varit med om.

Troligen så kommer n-personen att utsätta dig för ”hoovering” (dammsuga in dig igen), och även om känslorna försätter dig i tveksamhet, så finns det bara en sak att göra: rädda dig själv från narcissistens förlamande nervgift.

Livet efter narcissisten & att läka såren – webinar tisdagen den 1/12 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach