Varför ligger det nära till hands att idealisera en person som har lämnat oss eller som vi har lämnat (ett beslut som vi kanske senare ångrat)? Jo, därför att hjärnan ofta lägger på skönhetsfilter när vi sitter där ensamma i soffan med levande ljus, och en måltid som vi tycker borde delas tillsammans med en älskad. Vi minns de första dejterna, var ni åt, söndagspromenaderna, resorna, kyssarna, beröringen, doften av henne eller honom.

I novembermörkrets ensamhet filtrerar psyket effektivt bort himlande ögon, bristande initiativförmåga, ta för givet inställning, kritiken och ifrågasättandet som du utsattes för. Hur hon eller han skojade på din bekostnad inför vännerna. Personen som inte var delaktig i det praktiska som behövde göras, och som suckade när du bad om hjälp. Eller drömmarna som hon/han inte gjorde sig en del utav. Eller grandiosa planer och löften som senare bara sattes i det eviga väntrummet.

Där i soffan är du ängslig för att kvinnan/mannen som du var tillsammans med ska träffa någon annan, och förvandlas till en helt annan människa. En uppdaterad och betydligt bättre version än den du var tillsammans med. Så fungerar det inte!

Vi är rädda för: ”det var jag som fick henne/honom att bete sig dåligt. Min kärlek räckte inte till. Jag borde ha gjort annorlunda!”

Och så tar vi ytterligare ett oändligt antal rundor i huvudet och anklagar jaget för sin ofullkomlighet. Känslor av tvivel, ensamhet, utbytbarhet och ånger får oss att höja värdet på den andre. Nästan alla våra vakna timmar ägnas åt att försöka nysta ut vad som gick fel.

Den självkritiska rösten inom oss tycks inte vilja tystna. Om vi bara fick chansen att ställa allt till rätta!

Det finns anledningar till varför det inte blev en fortsättning. Vilka drag hos ditt ex var mindre attraktiva? Vilka var kanske t.o.m. motbjudande? Låt dem få komma upp till ytan. Se klart och krasst!

Var du verkligen så lycklig tillsammans med X som de förskönade bilderna du återkommande målar upp? Hur ofta kände du dig inte ensam och förbisedd i tvåsamheten? Hur ofta var du inte besviken på betanden hos den som du nu kraftigt övervärderar?

Dessa emotionella luftslott! Denna kognitiva diskrepans mellan önskescenario och verklighet!

Vi behöver ladda ur ”batteriet”; rösten i tankarna som om och om igen sätter den andre på piedestal. Som romantiserar och idealiserar på bekostnad av egna personen.

Det novembergrå är inte här för att stanna i all evighet, liksom din ”perfekta skulptur” av den som det av flera anledningar inte höll med.

Så släpper du taget om ditt ex – webinar söndagen den 22/11 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach