En man berättar: ”jag ville att hon skulle känna att ett liv utan mig var rena mardrömmen. Ville göra det fruktansvärt svårt för henne att skiljas.”

En kvinna erkänner för sig själv: ”jag är inte säker på att jag har någonsin har älskat honom på riktigt, utan det handlade om mina behov. Men att gå från mig skulle innebära konsekvenser. Vilket stort ego jag hade!”

”Hela mitt liv föll samman då hon såsom jag upplevde det, ville upplösa familjen. Jag gjorde mig till ett offer och överöste henne med meddelanden om att hon förstört mig”, berättar mannen.

Kanske tror vi att om vi pressar på ekonomiskt; med hot om att hon eller han inte kommer att klara sig, så skräms de tillbaka till förhållandet.

Det trycks på psykologiska skuldknappar: ”ska du förstöra barnen genom att ge dem ett varannan vecka liv?”

Vi går kanske snabbt in i ett nytt förhållande för att hämnas: ”titta vad jag är kapabel till!” Samtidigt som det hoppas på att exet ska få panik och komma tillbaka.

Våra beteenden kan se enormt olika ut i samband med ett uppbrott, och även människor som i normala fall är lugna och trygga, kan förvandlas då de hamnar i en separationssituation.

Om det är något tillfälle i livet som vi behöver impulskontroll, så är det nu!

Några psykologiska lagar:

  • Attraktion och kärlek bygger på en djup inre frivillighet och längtan efter att få vara nära. Den kan aldrig, under inga som helst omständigheter pressas fram.
  • Att hota, bestraffa, manipulera etc. är motsatsen till kärlek. När vi vägrar släppa taget om en annan människa, gör vi inte bara den andre illa, utan sysslar med rena självskadebeteenden.
  • När vi ständigt jobbar med oss själva, och blir mer och mer medvetna om destruktiva beteenden inom vår egen person, kommer vi på sikt att bli friare och leva ett betydligt rikare liv.
  • Släpp taget: jaga inte efter någon som inte vill vara en del av ditt liv. Självutplåning i kärlekens namn är självbedrägeri.
  • Barn tar skada då det ständigt råder krig mellan föräldrarna. Försök inte komma åt ditt ex, genom att använda de unga människorna som ammunition mot medföräldern.

Vi behöver en stor dos av självreflektion, ödmjukhet och vilja till att bli bättre människor när livet inte går åt det håll som vi hoppats på.

Människor försöker ständigt döva ångest genom att kriga mot exet, svepa fram i dejtingappar, skuldbelägga, härska…Det finns alternativ även om du just nu inte ser något.

Gör rätt mot dig själv och den andre, genom att utforska vad integritet, acceptans och respekt i handling är för något.

Finns det någonting som du behöver göra annorlunda från om med nu? Vad konkret? Hur kan ett bra liv utan henne/honom på sikt se ut?

Så släpper du taget om ditt ex – webinar söndagen den 22/11 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach