Långa, intensiva och anklagande mail som hon eller han vill att du ”omgående svarar på”. Monologer och skuldbeläggande i repris månad efter månad. Din puls går upp liksom trycket runt tinningarna. Du målas in i ett hörn och försöker förklara dig. Du vill att din partner eller exet ska förstå ditt perspektiv. Liksom barnens!

Det känns som om din själ och ditt psyke utsätts för återkommande övergrepp. Du kämpar med att värja dig från gasljusattackerna vars syfte är att du ska tvivla på dig själv och din verklighetsuppfattning.

Hon eller han är så övertygande i sina argument att du tänker: ”kanske är det mig det är fel på? Om jag inte hade sagt och reagerat som jag gjorde. Om jag visade större tålamod. ”

Under mötena med förskola, skola, BUP, sociala myndigheter och i samarbetssamtal är hon/han en retorikens mästare. Orden som kan förföra omgivningen till att känna sympati, förtroende och t.o.m. beundran.

Men det är du som har läst sms:en och fått höra orden som inte alls är lika charmerande, och som hemlighålls offentlighetens blickfång. Det är du som i åratal fått bära på ångesten och otillräckligheten! Det är du som fått höra att du är en förälder som inte håller måttet. Konstanta ”diskreta” eller utåtagerande attacker på din person. Och ”att du bara inbillar dig!”

Den narcissistiska personligheten rör sig under radarn, kamouflerad bakom masken som likt en kameleont ändrar färg beroende på vad situationen kräver.

”Så fantastiskt trevlig och empatisk hon/han är!” Tänk om de visste! Den lågfrekventa terrorn som parasiterar på ditt självförtroende.

Men andra före dig har lyckats dra ut den emotionella gifttaggen som förlamar. Även du kan bli fri från gasljuset som bländar dig från att se ditt sanna värde!

Undvik att ge av din sårbarhet och dina känslor till personen som inte respekterar gränser. Du kommer aldrig att få medkänsla och ett förlåt från den som ser sig själv som felfri.

Håll dig kort och saklig inför den som vill att du ska komma ur balans så att du blir lättmanövrerad. Det går att ta sig igenom traumat och läka såren, även om du har barn tillsammans med henne eller honom. Det är fullt möjligt! Och du är inte ensam även om det känns så.

På onsdag den 21 juli kommer jag att hålla webinar om gasljus (gaslighting). Det är min förhoppning att du kan vara med då.

Gasljus (gaslighting) & det psykologiska nervgiftet som förlamar oss – webinar onsdagen den 21/7 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach