Föreställ dig konsekvenserna av att vi inte kände hopp om att vi långsamt går mot ljusare tider; en vår som värmer luften. Eller personen som påbörjat en utbildning och inte känner energi/tillförsikt kring framtiden. Hoppet som ett antal månader/par år efter en skilsmässa/separation återigen börjar ta plats i hjärtat. Tron på att det finns någon därute att älska och få bli älskad utav.

Jag löptränade, gick till gymmet och startade min blogg 2013 därför att jag hoppades på någonting bättre. Hade suttit fast alldeles för länge vilket gjorde mig till expert kring vad det innebär att känna makt/hopplöshet.

Melankoli och depression över tid är livshotande tillstånd! Uppgivenhet och en själ som av olika anledningar inte kan se att vårljuset närmar sig, är det ensammaste som finns. Vi påminns ständigt om psykisk ohälsa när vi läser om kända och okända människor som inte orkar längre, och därför avslutar sina liv.

Vi behöver hoppet och tron som vänner vid vår sida. Vännen som viskar till oss i mörkret: ”har du tänkt på det här? Har du försökt att göra på det här sättet istället? Du kommer att kunna skratta och älska igen även om det just nu känns fullständigt omöjligt.”

De handlar inte om kletig positivitet som riskerar att gör en tung situation ännu värre, utan en strimma visualisering och ljusinsläpp av det som ännu inte är synligt för det fysiska ögat. När tron på bättre omständigheter lyckas omfamna oss, även om vi ännu inte är där, förändras gradvis våra kroppar och det som händer i hjärnan. Vi börjar begå handlingar som får oss att bli kärleksfulla vänner till vår egen person. Beteenden som injicerar tillit till det egna jaget: ”du behandlar mig väl vilket betyder att jag kan lita på dig…”

En kopp kaffe på verandan under april då koltrastens sång når oss. En promenad med en vän eller älskad i en park då syrenbuskarna börjar spricka upp. Några rader i en bok som skänker lugn och tillförsikt. Ett fönster som i månader varit stängt och som nu öppnas så att mjuka vindar kan släppas in i rummet. Blickar som möts och andas igenkänning i ett vi. När vårt barn stryker vår kind och uttalar: ”mamma/pappa; jag älskar dig!” När vi känner bärkraft i den egna personen.

Hoppet kan när som helst drabba oss. Vi behöver släppa in det när vi hör dess mjuka knackning. Det kan ta tid, men en dag går det inte att värja sig mot det som vill oss väl.

Omstarta dig inför 2020 med emotionell/mental utrensning. Varmt välkommen den 30/12 klockan 21.00. Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach