I går läste jag om hur ”Lyckofasaden tar död på oss” av Mia Skäringer. Det var riktigt bra läsning! Avklätt och ärligt som alltid när Mia säger något.

Kom att tänka på mig själv, arbetet med människor och skrivandet. Är det mitt mål att vara lyckad och få andra att känna sig lyckade? Svaret är nej. Inte alls!

Låt mig ge dig ett exempel:

En man som jag en gång hade i samtal, berättade för mig att han vid ett tillfälle stängt in sig i sitt hus för att avsluta livet. I mångas ögon levde han lyckat. Han hade alla ”tillbehören” som vi ofta använder för att beskriva en framgångsrik person. Problemet var att han var djupt olycklig. Han var lyckad med inte lycklig!

Utanför mannens hus hördes ett barn gråta högt (ett störningsmoment i hans planer), men han gick ut för att se vad som hänt.  Ute på gatan står det en flicka och snyftar högt: ”Jag har kommit vilse. Jag hittar inte hem.”

Plötsligt brister det för mannen och han inser att han också kommit vilse och inte hittar hem. Min f.d. klient hjälper flickan att komma till rätta och nu händer det ytterligare något med honom.  Grunden för hans fortsatta motiv att leva, säger han, låg i att se och få hjälpa andra.

Påstår inte att vi alla nödvändigtvis måste genomgå starka omskakande upplevelser för att kunna känna MENING. Vad jag däremot vet med säkerhet, är att lyckan tar större utrymme i våra liv när vi ser och ställer upp för andra. När vi inte låser blicken på våra egna brister och försöker gömma dessa från oss själva, genom jakten på att vara lyckade.

VEM är du när du skalar bort alla accessoarerna, titlarna, bilen, årsinkomsten, huset etc. Vem är du när allt det som kan imponera på vänner och grannar läggs åt sidan?

Michael Larsen – livscoach