Går genom en lång hotellkorridor och möter ett par personer som jag säger: ”god morgon!” till. Knappt något svar tillbaka. Så där ser det ut ett par gånger efter varandra. Kliver in i hissen där det står ett gäng medelålders fransmän som glatt ser i ögonen och välkomnar mig in på den lilla ytan:

”Bonjour!”

Lite småprat om vädret och ett avslut:

”Önskar dig en fin dag!”

Vi har det inte helt inom oss i vår kultur; det naturliga flödet av att kunna ge varandra uppmärksamhet genom småprat. Någon sa vid tillfälle att amerikaner var bra på ”small talk”, men betonade i nästa mening att de var väldigt ytliga människor. Betyder det då att vi svenskar skulle vara djupa i den undvikande tystnaden?

I min ögon är det en skön konst att kunna möta en annan människa, även om det bara innebär ett par få utväxlande ord i en hiss om väder och vind. Vänlig artighet kostar ingenting. Det ger energi!

Även i våra parrelationer behöver vi hitta läget av lättsam ton – den avslappnade omtanken som ger en behaglig känsla i kroppen. Ord som inte har något annat syfte än att ge. Och förmågan att kunna ta emot. Det finns så många små saker att förundras över och som ger njutning för stunden. Att kunna le och skratta tillsammans är en enastående relationsmedicin.

Alla förmågor går att träna upp. Små handlingar varje dag!

Vems värld kan du lätta lite en dag som denna?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se