Först av allt: det är inte enbart män som tar sidospår utanför sina förhållanden. Även kvinnor gör det! Men just det här inlägget handlar om oss män, och varför en del väljer att vara otrogna (ja, det är ett val och inget som ”bara” händer).

Vi lever i en tid och värld där vi med ett par svepande rörelser över mobilen kan etablera nya kontakter. Sajter som vänder sig till personer som vill ha ”äventyr” utan för relationen de befinner sig i. Som jag brukar säga under mina föreläsningar: vi lever i ett samhälle som föder fram narcissister . Väldig mycket bekräftelsejakt och ”jag, jag, jag…” Att vilja ha men inte behöva ta ansvar. Att göra så länge det inte kommer ut. Låt kvinnan där hemma leva med illusionen att allt är som det ska.

Mannen berättar att hotellvistelsen med jobbet:

”Ledde till både det ena och andra… Skulle min fru få veta… skulle allt vara över.”

Många av dem som är otrogna försöker skapa känslan av styrka, samhörighet (eller illusionen av en sådan), bekräftelsenäring eller någon slags lättnad i det som de upplever som vardagsgråhet genom sex.

Det slutna hjärtat ser människor och sex som två separata enheter. Vattentäta skott som är opåverkade av beteenden.

Jag ser dem som klär sina handlingar i alla möjliga rationaliseringar:

”Man är ju man! Testosteron vet du!”

Använd din maskulina energi till att vara fullt närvarande och ärlig gentemot din kvinna. Upphör med att skylla på ett dött förhållande (som du i så fall borde lämnat för länge sedan), hormoner eller hur fantastiskt livsbejakande du är. Få istället henne att känna såsom du önskar att hon skall få dig att känna.

Om ni bara visste hur många kvinnor jag pratar med, som känner sig väldigt obekväma bland män som hintar eller kör rakt på språk. Män som inte förstår att om de vill nå en kvinna på riktigt, så är det absolut nödvändigt att nå intellektet och rätt känslor. Hon är oändligt trött på raggningsreplikerna som hon garanterat hört hundratals gånger. Du misstolkar hennes artiga svar och leende som öppenhet och att det är fritt fram. Så är det inte! I alla fall väldigt sällan! Hon är obekväm, men uppfostrad till att bemöta människor med vänlig artighet. Det betyder inte att hon är tillgänglig. Möjligen ett leende på utsidan – men inte på insidan. Där tänker hon:

”Ännu en andra sorteringens dussinvara!”

Hon som bär kvinnligt vacker och sensuell klädsel gör det inte för din skull, utan för sin egen. Det får henne att känna sig fin och levande, så trasha det inte genom invaderande blickar och platta kommentarer.

Se större än din egna kortsiktiga tillfredsställelse. Var varsam och högst respektfull gentemot kvinnan i ditt liv. Du hade med största sannolikhet inte velat gå igenom det som hon en dag tvingas gå igenom med dig nära.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se