Detta är en tid på året då ljus inte enbart tänds i våra hem, lyser upp butiksfasader och torg, utan även riktar ett exponerande ljus mot våra mot vår ensamhet i tvåsamheten och som singlar. Det är nu som det blir tydligare än någonsin hur parförhållandet mår eller hur vi känner som ensamstående.

Du ser det nästan aldrig på människorna som du går förbi i julhandeln, under glöggminglet, på arbetet eller var det nu är: ensamheten! Inte ensamheten som är meditativt avslappnad, utan den som stressar och/eller gör oss uppgivna:

”Varför säger X aldrig förlåt för sina övertramp?”

”Jag borde ha lämnat för längesedan! Vad är det för fel på mig som stannar i detta?”

”Alla dessa frågor om varför inte jag har träffat någon!”

I känslan av isolering ligger det nära till hands att vi idealiserar andra; deras liv, förhållanden och glädje. Det vi ser är det vi tror är verkligheten och oftast är den retuscherad. Inte för att människor är ytliga utan för att det ligger i vår natur att vilja visa upp det lyckade.

Några tankar till dig:

  • Du behöver inte förklara dig för någon om varför du lever som du gör. Du har inte någon redovisningsskyldighet om varför du är singel eller inte tacksam över att leva med ”världens bästa” kvinna eller man (det är bara du som vet hur det är att leva tillsammans med henne/honom).
  • En romantisk relation är inte måttstocken på om du har lyckats eller inte. Juldagarna är smärtsamma för dig som nyligen blivit lämnad eller har lämnat. Att vara singel och från djupet av sitt hjärta längta efter denna någon kan vara fruktansvärt ensamt (det finns så oändligt många klyschor som slängs på dig). Det finns inga smarta lösningar på existensiella frågor!
  • Allting är under förändring; universum, naturen, våra relationer, vårt sätt att resonera/känna och kroppar befinner sig inte i ett statiskt tillstånd. Det betyder att dina livsomständigheter inte är ristade i sten. De flesta människor längtar efter en djupare form bekräftelse och samhörighet, vilket betyder att nya möten kommer att ta form.

Jag önskar dig en fin lördag min bloggvän och så hörs vi imorgon.

Föreläsningar live med Therese & Michael – Att hitta kärleken och hålla den levande (för anmälan klicka på respektive stad)

Göteborg den 29/1

Malmö den 30/1

Örebro den 20/2

Stockholm den 26/2

Michael Larsen – relationscoach