Hur många har inte tänkt: ”jag ska inte vara så ivrig och skicka det där meddelandet. Jag behöver lite mer is i magen.”? Det går några minuter och så trycker vi på skicka. ”Och jag som lovade mig själv!”

Eller: ”jag borde ge honom/henne en chans och inte vara så snabb på att hitta ursäkter bort.”

”Egentligen kan man bara lita på sig själv…”

Några av oss är ambivalenta och andra undvikande. Vi vill redan efter kort tid in i ett förhållande planera framtiden. Vi söker ständig bekräftelse eller kämpar för att behålla vår individualitet intakt.

Längtan efter närhet vs behovet av frihet. Är det konstigt att vi kolliderar i tvåsamheten?

Vi blir inte den bästa versionen av oss själva i förhållandet utan en karikatyr av den egna personen.

Medfödda egenskaper i kombination med tidiga livsupplevelser.

Vi består utav ett oerhört komplext nätverk av instinkter, känslor och intellektuella resonemang.

Ofta tror vi att den fria viljan är friare än vad den egentligen är. Vi är säkra på att vi väljer utifrån en medvetenhet som är likt ett ”välstädat” och läckert designat hem. Verkligheten är den att rädslor, drömmar, längtan, frustration, besvikelser, historia, genetik etc. har mycket större makt över oss än vi vill erkänna.

Det är först när vi verkligen kan bottna i förståelsen om att vi inte är så fria som gärna vill tro, som vi kan se klart och börja välja från en helt annan plats inombords. Ju mer vi lär oss ödmjukhet desto större empati för andra och oss själva.

När vi försöker ”bypassa” och förminska effekterna av våra anknytningsmönster tenderar de att bli till anknytningsmonster, som vi inte har någon som helst kontroll över. Se din relationsdemon i ögonen istället för att försöka att fly!

I ett hälsosamt förhållande behöver vi varken tigga om kärlek eller hålla distans. Rätt person kan provocera oläkta sår inom oss – visdom är att se vad som är till för vår utveckling och vad som är destruktivt.

Varför blir jag den jag blir i mina relationer? Webinar ikväll torsdag klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach