rentJag tycker om uttrycket: ”du kan inte kliva ned i samma flod två gånger.” Det säger oss att allt är under förändring. Konstant rörelse. Ser bladen som börjar gulna utanför – ca 7 månader tills nya skott öppnar sig i grönska. Det är en konst att kunna se det som är ingenting bli till någonting. Detsamma gäller oss själva och våra förhållanden: vi behöver likt vattnet cirkulera för att hållas rent. Vara öppna för förändring och utveckling.

Mannen som bränt fingrarna säger till sig själv: ”jag bryr mig inte om hon förstår mig. Jag försöker förstå henne.” Han har insett att hemligheten och styrkan ligger i böjligheten, flexibiliteten (sunda) och inkännandet. Torra grenar knäcks likt egot lätt i stormen.

Vi kan förändras genom våra tankar. Tänk nya tankar och vi kan förändra liv. Jag påstår inte att det är enkelt. Vi är så inkörda i vissa mönster att det sker på reflexnivå. Det kräver vår ständiga närvaro. Uppmärksammad och avslappnad närvaro. Varje stund.

Jag pratar med honom som för en ca ett år sedan drack alldeles för mycket i kombination med tabletter. Som rörde sig i livets ytterkanter. Sa till honom: ”vad ropar ditt barnbarn till dig från framtiden? Hon som ännu inte är född.” (Ja, jag slänger ut mig sådana saker emellanåt när människor flirtar med det extrema.)

”Jag började se mig själv som en person som kunde förändras. Inte som: sån är jag!” Säger han med en ny blick.

Bara vi rör oss framåt! Små handlingar som leder till stora förändringar.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare