Det är skönt att vara nyförälskad! Känna attraktionen i varenda cell och uppleva sig som odödlig i kärleken. Att få älska och känna sig älskad, utvald av den som vi helst av allt vill dela timmarna tillsammans med.

Hur ser det ut efter ett par år? Var befinner ni er nu? Tillhör du de lyckligt lottade som är i förhållande med någon som kan omsätta ord i handling? Som är närvarande?

Eller är du tillsammans med kärleksfilosofen: kvinnan eller mannen som njuter av vackra ord, men som inte har förmåga till handling. Som bara tycker att du är besvärlig när du vill planera och agera?

Kanske upptäcker du att du lever med den känslomässiga minimalisten. Den som är så sparsam och kanske t.o.m. likgiltig inför ordens enorma betydelse. Hon eller han som ser transport av barnen till aktiviteter, matinköp, renoveringar, arbete och allt annat görande som ”mitt sätt att visa kärlek”, utan att någonsin fråga vad du behöver för att känna dig betydelsefull.

Den självupptagne och rastlöse som får ångest av lugn, planering och stunder av att bara vara i varandras sällskap. Det känns som om ni ständigt rusar runt för att komma undan: ”hur har vi det egentligen?” Hon eller han som nästan alltid sätter sig själv i främsta rummet: ”vadå du och jag kväll? Jag ska träna!”

 Jag tar dig och vårt förhållande för givet” personligheten som tycker att det ska vara okomplicerat. Att kriser och svackor är tecken på krångel och ”varför kan du inte bara vara glad” attityden. Ja, det finns de som tycker att arbete på förhållandet, utveckling och kommunikation är ett fullständigt främmande språk.

Du är den som ska leverera mig lycka” – Du känner dig som en pengamaskin, projektledare, tjänsteman eller accessoar tillsammans med ”prinsessan” eller ”prinsen” som ser dig som ansvarig för hennes eller hans trygghet och goda liv. Du ska fylla tomrummet i partnern och det som de förmodligen saknade under uppväxten.

När förälskelseberusningen har lagt sig och den emotionella dimman har luckrats upp, kan du börja se vilken den egentliga inställningen till relationer och kärleken, är hos den du är i relation med.

Om du känner dig förbisedd, förminskad, ignorerad, otillräcklig och värdelös, är du på fel plats. Du vet det men vågar eller orkar av olika anledningar inte gå.

Den självblinde, anklagande och projicerande (”det som jag inte vill veta av i mig själv, pekar jag ut i andra”), kommer aldrig att kunna bygga lycka tillsammans med dig.

Vi behöver ord och handling! Vi behöver leende, skratt, seriositet, en mjuk hand i vår hand, drömmar, planering, lättsamhet, kommunikation, ödmjukhet, tillit och någon som vill dela decembermörkret med oss i butikskön. Det är inte orealistiskt drömmeri, utan nödvändigt.

Föreläsning live Göteborg med Therese & Michael den 29/1. Du ni är varmt välkomna! Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach