separation.seVi dyker med fullständig tillit ned i det glittrande förälskelsehavet. Solbrända, skrattande och fyllda med förväntningar. Vi är gudar och gudinnor i perfektion.

”Det känns helt fantastiskt det här! Han har allt det jag sökt i hos en man!”

”Hon är kvinnan i mitt liv! Så kärleksfull, varm och omtänksam!”

”Jag mår så oerhört bra i hans/hennes sällskap!”

Er gemensamma resa har just börjat och allt strålar… tills en liten kliande gest blottar sig, ett vasst litet uttalande, en skarp tillrättavisning, ett förminskande av en känsla du visar, ett ex som hör av sig emellanåt, en kommentar från partnern som gör att du känner dig bortgjord inför de andra på middagen…

Det du först förbiser, som du rationaliserar med en gäspande ursäkt, bortförklarar för dig själv i kvällsmörkret… Även det egna obekväma i oss själva:

Stanna upp en kort stund och med tre andetag:

”Vad i mig, mina handlingar och beteenden kan såra, skada och få en partner ur balans?” Orka stå kvar i frågan en liten stund.

Vi vill så gärna!

Kruxet är att många människor bär på så enormt mycket bagage: före detta partners som spökar i kulisserna, barnens pappa/mamma som inte vill släppa greppet, känslor som spiller åt alla håll och kanter, stökig energi som studsar runt i det emotionella flipperspelet…

Vi behöver bli bättre på att sätta oss själva i karantän mellan turerna.

Under förälskelsefasen visar vi våra mest tilltalande, charmiga, kommunikativa, lättsamma, snälla, välvilliga sidor… tills de automatiska beteendena inte längre går att hålla tillbaka. Hela personen presenterar sig:

Med allt bagage! Pam in my face! Du gör det! Jag gör det!

Har sagt det hundra gånger tidigare: inled förhållande med personen som någorlunda känner sig själv. Vars sår, ärr och galenskaper kan vistas sunt i det fria utan att det skadar vi.

Minst lika viktigt som att kunna se våra ljusaste sidor, behöver vi modet till att se det icke charmerande här inne. Då kan vi mötas på riktigt – utan avstängning! Utan kletig sockervadd från förr.

Lugna blickar, stilla röster och varma händer som bara finns där för varandra – oavsett vad.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare