Kvinnan i åttioårsåldern berättar: ”han tittar fortfarande på mig som om det vore första gången vi möttes. Vi var tjugotvå!”

En man berättar: ”hon ställer fram en take away mugg med kaffe på morgonen som jag har med mig till jobbet. Varenda gång ligger där en liten lapp med kärlek.”

Det är många små sammantagna handlingar som bestämmer kärlekens överlevnad eller inte. Liksom våra förväntningar: är de realistiska eller för lågt ställda?

Har vi förmåga att försätta oss själva i pausläge och reflektera: ”hur är det för min partner att se och lyssna till mig i det här ögonblicket?”

Är egot ständigt starkare än viljan till att försöka förstå den andre?

”Hur tar jag hand om min fysiska, mentala, emotionella och spirituella hälsa, så att jag har någonting att ge till henne/honom?”

Vad har vi att ge om det inte finns någonting inom oss att ge ifrån?

När vi fullständigt absorberas av vårt arbete, barnen, sociala medier, renovering, träning m.m. finns det inte mycket tid och energi över till den vi anser oss älska.

Vad är kärlek om inte närvaro? Konsten att kunna lyssna utan att avbryta och ständigt vila på responsknappen – dessa verbala kontringar som bryter ner den emotionella närheten!

Har vi gjort upp med vår relationshistorik eller kommer den upp som ”reklaminslag” och stör ut er kommunikation och tillit? 

Vill du ha trygghet i förhållandet? Vilka insättningar genom egna beteenden gör du på tillitskontot?

Hur säger vi godmorgon och godkväll till varandra? Uppmuntran eller kritik? Tillåts barnen ständigt få kliva emellan er för att de ”vill nu!”?

Kysser ni varandra så att oxytocinet kan kicka igång? Om ni inte känner för det, så står ni farligt nära relationsstupet. Är det verkligen meningen att ni ska fortsätta som par? Om ni önskar en fortsättning på er; vad behöver hända?

Det finns relationsvanor som bygger upp och bryter ner. Vi behöver lära oss att se på vilken sida vi står på och förändra det som sänker.

Kärleken vill känna en varm mjuk hand och lyssna till ord av omtanke, upplyftande, skratt, hopp, skön galenskap, planering, spontanitet och tid. Bryter vi mot dessa naturlagar så bryter de med oss.

Fråga dig själv ikväll: ”hur var jag att vara tillsammans med idag?”

Föreläsning live – Att hitta kärleken och hålla den levande med Therese & Michael. Varmt välkomna! Klicka på respektive stad nedan för anmälan.

Göteborg den 29/1

Malmö den 30/1

Örebro den 20/2

Stockholm den 26/2

Michael Larsen – relationscoach