Vi börjar alltmer närma oss punkten (hjärnforskningen är där redan), då vi verkligen förstår och inser vad handlingar, tankar och känslor gör med oss. En självbild som skulpteras genom ditt och mitt mejslande. Våra kroppar är sprängfyllda med receptorer. En hårddisk som ständigt samlar på sig intryck, där du är dörrvakten som bestämmer vad och vem som skall få tillträde. Självklart kan vi inte bestämma över allt som vi utsätts för, men vi kan börja sortera:

Vilken app är den första du sveper dig igenom på morgonen? Vilka flöden har blivit ett ”måste för dig”?

Hur bemöter du människorna du träffar under en dag?

Till hur stor får andra dig irriterad, känna dig liten, mästrad, otillräcklig och oälskad?

Hur väl behandlar du dig själv?

Vi kan påverka neurokemin i en annan människa genom hur vi beter oss gentemot henne eller honom.

Det räcker med små subtila gester via ögonkontakt och tonläge. Vi är sändare och mottagare. Krafter som vi ofta är helt omedvetna om och som kan få oanade konsekvenser.

Allt börjar med dig: Vilka svängningar kommer i rörelse genom orden du säger till dig själv när du står framför spegeln?

”Jag är fet!”

”Mitt ansikte har blivit gammalt!”

”Jag litar inte på någon! Inte ens mig själv…”

”Singellivet är ett helvete.”

”Jag avskyr mitt förhållandet!”

Negativa erfarenheter som du tagit med dig från tidigare relationer. Ett inre samtal som du för med dig själv och där du förväntar dig att det ännu en gång ska gå käpp rätt åt… Emotionella oljeutsläpp som klibbat sig fast i din själ.

Något som påverkar mig starkt är acceptansen kring att livet inte ger några garantier. Liksom att jag faller kort flera gånger per dag. Det är ett vilande konstaterande. Jag har bestämt mig för, och väljer att se godbitarna, njuta av stunden och samla på mig så många enastående intryck det bara går. Jag har familjens kärlek och känner mitt livssyfte. Jag har inga illusioner om att ha koll på allt eller att ”ljus och kärlek” är alltings medicin. Det finns så många nyanser av både paradis och helvete i den här världen.

Ser i mina barns glittrande ögon, deras mjuka kinder och drömmar. Klienter som orkar stå kvar i förtvivlan och som så småningom kommer i kontakt med hopp och styrka. Nya banor och impulser skapas i universumet där högst uppe i våra kroppar. Omge dig med det och dem som får dig att se och känna det bästa.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta mig på michael@separation.se