En man berättar att han ”faktiskt älskar” sin fru trots att det finns en annan kvinna med i bilden. ”Jag vill ha det bästa av olika världar”, säger han helt utan eftertanke kring vad kvinnan vida hans sida sedan flera år skulle känna om hon visste. Jag lyssnar en stund till hans prat om vilket fantastiskt liv han har och hur han jobbat med sig själv, för att sedan säga:

”Du älskar goda viner, men inte kvinnan du påstår dig älska. Jag ska förklara vad som får mig att säga så. Ett exklusivt vin ger dig en skön smakupplevelse. Du håller upp glaset mot ljuset, ser de rödlila färgerna cirkulera runt i glaset och tar din efterlängtade klunk. Vinet ger dig en stunds avkoppling, du lär dig dess historia och fylls en stund med det som du tycker är livet goda. Du behöver inte göra någonting annat än att luta dig tillbaka. Han och/eller hon som odlar druvorna och häller saften på fat däremot; – han/hon sliter många dagar om året och tar risker för att de en dag ska komma på flaska, och så småningom nå dina smaklökar och påverka dina sinnen. Om du verkligen älskar din fru är du likt ägarna av vingården: du lägger tid, ger kärleksfull uppmärksamhet varje dag och har fokus. När du finns där för henne, och enbart henne kommer jag att tro på dig. När ord och handling överensstämmer kommer jag att ta det du säger på allvar. Var inte enbart en konsument!”

Det är lätt att säga att vi älskar, men alltför ofta handlar det om att vi enbart vill få behov tillfredsställda. Vi vill ha trygghet och äventyrlig njutning. Ger vi det vi själva önskar få? Jag ser dem som vill ha, men inte ger. Likt barn som ”älskar” sin godispåse! Njutning nu och sen när fredagskvällen är slut och påsen tom…. Barnet älskar inte godis – utan tillfredsställelsen som ges. ”Jag!”

Vad är den genuina innebörden av kärlek? Vi behöver självklart få, men också ge. Varje dag visar vi om vi älskar eller inte genom beteenden och gester. Lyssnar vi utan att värdera eller går vi igång på alla cylindrar därför att egot har en helt annan uppfattning? Beter vi oss på ett i alla avseenden respektfullt sätt?

Den narcissistiska ”kärleken” vill ha, ha, ha, men inte vara kärleksfull för den andres skull. Förutom om det ger sociala poäng! Den narcissistiska ”kärleken” är likt påsen med sötsaker: när den är tom slängs den.

När ger oss tid att fundera på hur kärlek i konkret handling ser ut har vi påbörjat någonting väldigt bra.

Så lämnar du en narcissist – webinar söndagen den 27/5 klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach