Jag möter och lyssnar till människor som har varit utsatta för svek i sina extremare former. Berättelser som emellanåt överträffar det vi ser i filmer och läser om. Otrohet, manipulation, lögner, löften och kalkylerande ”kärlek”. Jag ser förtvivlade och uppgivna kvinnor och män som inte längre tror på att de kommer att möta någon och få ta del av kärleken.

Om du bara visste hur ofta jag får frågan som reflekterar sorg, trötthet och ibland av doser av cynism: ”Hur ska jag kunna lita på någon igen?! Hur ska jag kunna öppna hjärtat efter allt som jag utsatts för?!”

Tillit; något av det mest grundläggande för var och en av oss! Och ändå är det många – alltför många som tidigt i livet fick sanktionerad och villkorad omtanke, värme, närhet och ”kärlek” som gavs i sina mest förvridna former.

Någon skrev: ”ska jag sluta glänsa för att inte ska dra till mig n-personer?” Svaret är nej!

Till dig som inte orkar ta risken ännu en gång. Till dig som inte litar på det egna omdömet och undrar varför du alltid drar till dig samma slags män/kvinnor. Människor som lyser syns! Även inför dem som vi inte bör ha nära.

Livet ger inga fullständiga garantier (ja, jag har också förstått det) och det finns emotionella parasiter, härskarpersoner och dramakungar/drottningar. Men det finns också enastående ensamstående mammor och pappor som varje dag kämpar för sina barn och försöker få ihop livspusslet. Och liksom du, har sårats och känner ångest över hur de ska få allt att fungera. Som också vaknar runt småtimmarna och går igenom allt som hänt och undrar ”hur kunde han/hon? Varför gick jag med på det? Varför?!”

Kvinnor och män som jobbar med sig själva därför att det egentligen inte finns något hälsosamt alternativ. Personer som likt många andra funderar på om världen inte enbart är befolkad av idioter.

Singlar som både längtar och skyddar sig. Som har tröttnat på meningslösa dejter som bara leder till en ökad känsla av ensamhet. När vi ge upp det desperata sökandet är vi nära…

Det största gåvan vi kan ge till oss själva och den vars väg en dag med stor sannolikhet kommer att korsas med vår egen, är att se över och ta hand om våra emotionella sår, så att vi inte själva sårar.

När ord och handling visar sig välsynkroniserade över tid kan vi börja känna tillit. Vilken slags person förtjänar att ta utrymme i ditt liv? Vilka egenskaper ser du framför dig? Vem behöver du vara?

Så lämnar du en narcissist – webinar ikväll söndag den 27/5 klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach