Det är lätt att kasta ur sig ”positiva” formuleringar som:

”Lev i nuet!”

”Allt har en mening!”

Att leva i nuet är det sista som personen i akut kris eller som haft det kämpigt en tid, är mottaglig för. Nuet kan vara en enorm plåga för dem. Allt är bättre än den här minuten. Flykten till någon nostalgisk plats i det förgångna eller en desperat längtan till en framtid som förhoppningsvis förändrar allt. Andetag som går att känna utan ett malande tryck.

Det är en tidig lördagsmorgon och vårens solstrålar söker sig fram. Är på väg för att skriva. Det är en bra bit över tusen blogginlägg nu. Vad är det som driver mig? Varför ger jag mig av hemifrån en tidig lördagsmorgon, när jag skulle kunna ligga kvar i sängen några timmar till.

För att någonting drar i mig och som jag inte kan motstå. Är enormt tacksam för att det är så! Vet också att jag själv hade behövt upplyftande ord när jag själv genomgick känslomässiga tsunamis. Ord är inte bara ord – de är fullpackade med energi. Attityd och inställning är energi. Frågan är vad vi gör med det?

Tänk så olika vi människor kan vara och vad vi sänder ut. Ser, men hör framförallt mannen som står i kön på kaféet. Vilken värld lever han i då han kliver in och förändrar lugnet med sin höga och forcerande röst i mobilen? I jämförelse med mannen som kommer in några minuter senare, är det likt skillnaden mellan helvete och himmel. Man 2, utstrålar lugn, värdighet och värme. Han ser personalen i ögonen och växlar några vänliga ord. Tänk vad vi bär med oss! Jag vill inte döma, men iakttar. Alla har sina anledningar till varför de är som de är.

Du och jag är förmögna! Vi lever i en tid och ett samhälle som ger oss möjligheter, som många före oss aldrig kunde drömma om. Allt är inte perfekt! Långt, långt ifrån…Men vi kan påverka. Vi har alltid ett val gällande hur vi vill möta andra. Hur vi ser, pratar, lyssnar, drömmer, agerar och älskar.

Vi är fattiga, oavsett vilka materiella tillgångar vi sitter på, om vi inte lever mer och större än utifrån bråttom, bråttom, bråttom…Det där som vi jagar kommer en dag att ta slut. Ridån går ned. Sträva mot dina mål och drömmar, men förlora inte siktet på vad allting egentligen handlar om: Att vilja väl! Andra och sig själv. Hur väl vi älskade och var förmögna till att ta emot kärlek.

Bara genom att ha en kropp som fungerar någorlunda. Andetagen vi har nåden att få ta en dag som denna. Det är inte ord i överkant, utan så det faktiskt ser ut. Ingen av oss vet hur länge vi har möjligheten att få vistas här. Denna dagen går i alla fall inte i repris. Slösa inte bort timmarna som du kunde lägga på rätt sällskap. På den och det som får dig att förundras.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se