Det är ingen överdrift att säga att vi människor är komplexa. Hur ofta hör jag inte om personerna som dras till det destruktiva och flyr det näringsrika? Som gång efter gång kliver rakt in i det som leder till tårar av frustration och ensamhet. Som kämpar med att bryta sönder det som hade kunnat bli någonting enastående?

Varför?

Bland annat därför att vår syn på den friska relationen och kärleken inte sällan är likt ett par fullständigt fel glasögon. Vi tror att skärpan är den rätta av den enkla anledningen att vi aldrig suttit där med rätt styrka i glasen. Och när vi en dag gör det:

”Detta är väl ändå för bra för att vara sant?”

Vi attraheras av det välbekanta, även om det inte är sunt. Någonstans köper vi illusionen om att det är i kaoset som vi verkligen är levande. Det är oerhört märkliga och invecklade processer.

Med rätta, menar jag inte alltid det smidiga och smärtfria. Om vi kommer ut från en relationsmiljö som varit förvriden, dramatisk, sårande, krigande, argumenterande etc. är det lätt att översätta detta, och på ett djupt omedvetet plan tro eller t.o.m. vara övertygade om att det är så relationer skall se ut. Vissa psykologiska lager vet hur det egentligen borde vara, men vanans makt tar över och låser oss. Våra känslomässiga kroppar lever kvar i det förgångnas skuggor av hur det är att vara i en parrelation. Nära känns hotfullt och distans tryggt. Men någonstans inom oss skaver det.

Det kan göra ont att slappna av därför att vi blottas. Det är inte få människor som går runt med relations/posttraumatisk stress syndrom. Tårarna kan komma när de hårt spända axlarna och ryggen får massage – allt släpper!

Utåt sätt kan vi verka enormt kompetenta och kapabla, men långt därinne tror vi inte att vi förtjänar att vara älskade. Och älska. Vi har levt livet som emotionella sömngångare. Vi söker oss till det som ger kvitton på att:

”Kärlek är en vacker dröm som inte har någonting med realism att göra.”

Det finns så mycket i den här världen som en gång i tiden var allt annat än realistiskt. Och idag är naturliga självklarheter! Det handlar helt och hållet om perspektiv!

För mig finns det en enkel måttstock: känslan av att vara hemma i någons sällskap. Att sitta ute på ett kafé eller en restaurang tillsammans med någon och inte vilja vara någon annanstans i hela världen. Är du hemma med personen bredvid dig? Är ni spontana, lekfulla, kreativa och älskar ni att röra vid varandra? Vad ser du framför dig när han/hon kommer emot dig på avstånd?

Ha modet att ta ut svängarna för vad som är möjligt och nöj dig inte med det grå.

Kärleken kan komma i former och klädnader som vi inte hade förväntat oss. Mallarna rämnar i grunden och de psykologiska immunförsvaren får frispel.

Vilken relationsbild behöver du ifrågasätta? Vad är det som ligger absolut närmast ditt hjärta när det kommer till den hela relationen?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se