Vår värld är välbefolkad av cyniker. Det är egentligen inte särskilt konstigt om man orkar se med öppna ögon. Mitt arbete hade kunnat göra mig till en fanatisk anhängare:

”Lita inte på någon och kör ditt eget race!”

Narcissus föder många barn! Vår tid skräddarsyr profilerna och ger näring åt bilden av att universum kretsar kring jaget. Det gör den inte. Att vara centrerad är någonting helt annat. Vi är på genomresa och kan lämna enastående spår efter oss, beroende på vilka vanor vi har som närmaste vänner.

En teori som jag har, är att flera superkända personligheter börjar med välgörenhet när de börjar uppleva att strålkastarljus på jaget är förgängligt. När de blivit övermätta på alla som dyrkar dem. När de inser det tunna i det yttre. Empati och ödmjukhet slår rot.

Om du tillhör dem som sargats men ändå vill tro, så tro. Stå upp för dina värderingar kring vad som gäller i ett förhållande och köp inte argumenten som vissa försöker dumpa i din famn. Ja, en hel del människor bedrar och för bakom ljuset. De är nöjda med det, så länge det inte slår mot dem själva.

Om du tror på att det finns kärlek som kan skänka lycka. Om ärlighet, sanning och genuin närhet är grundläggande så håll tag vid det, och låt dig inte hypnotiseras av dem som tycker att känslor är överskattat:

”Det var bara sex!”

Om det briserade i deras ansikte skulle det låta annorlunda. Finns det någon lättare att lura än den egna personen? Det krävs mod att älska fullt ut!

Nöj dig inte med mindre än det som gör att du känner dig hel. Om du inte redan vet var gränserna gällande ditt hjärta går, så sök svaren och håll dem nära likt det dyrbaraste som finns.

Då dras vi inte in i känslostormar som:

”Hur kunde han/hon göra så mot mig!?”

Du kan lugnt gå din väg, eftersom ingen känsla i världen får dig att förhandla. Hitta din tribe med likasinnade där ni stärker varandra. Världen behöver en person som du.

P.S. En av mina oaser i bokskrivandet är kaféet på yogacentret Studio Frid.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se