”Jag är civilekonom… jag är deprimerad… jag är nyskild… jag är arbetssökande…”

Tänk hur ofta det sägs: ”Jag är…” När vi säger detta identifierar vi oss ofta med en yrkesroll, känsla eller situation. Det vi identifierar oss med blir till stor del vår verklighet, vilket kan vara problematiskt. Som när vi t.ex. uttalar: ”Jag är deprimerad”. Våra kroppar tror på det vi tänker och säger. Tankar och uttalanden är levande och skapande.

Jag möter en hel del människor som hamnat i kris när deras identifikationer och roller passerat bäst före datum. Vad händer med fotomodellen vars liv kretsat kring hennes yttre och nu pga. åldern tvingas dra sig tillbaka? Vd:n som får sparken för att siffrorna inte varit tillräckligt starka och som nu benämner sig själv som ”looser”. Den äkta makan/maken som skiljer sig och nu kallar sig för ”nyskild”?

Det är en avgörande och kvalitetshöjande skillnad på att istället för ”jag är”, säga: ” Jag känner mig som en looser, arg, ledsen, oinspirerad etc… jag arbetar som… MEN jag ÄR INGET av detta. Jag är mer än!”

Den Italienska läkaren och grundaren av psykosyntes, Roberto Assagioli sa att vi är ”ett centrum av medvetande, kärlek och vilja”. Vi skulle kunna översätta detta till att vi är människor med ett Jag, en kärna som är MER än alla tillfälliga tillstånd vi går igenom. Vi är människor med mål och drömmar, som inom oss har en inneboende längtan och vilja till att förverkliga dessa.

Tänk hur lätt det är att BLI det vi tror om oss själva. Säger bara: Försiktighet, men också oändliga möjligheter.

Sann styrka är att kunna säga: ”Jag är MER än detta tillstånd. Jag är MER än andras åsikter om mig. Jag är MER än det jag för tillfället befinner mig i”

Michael Larsen – livscoach