En påminnelse från tidigare: jag hör och läser ofta det välmenande och omtänksamma rådet till alla dem som är singlar: ”du måste älska dig själv först innan du kan träffa någon.” Att älska är ett stort ord och filosofin om att älska sig själv kan få det att låsa sig rejält inom många av oss. För om vi skrapar på ytan: om vi förlorade våra materiella ägodelar, ett omtyckt jobb, vänner eller en partner som är allt för oss; vad händer med oss då?

När det mesta flyter på och vi känner lycka och harmoni är det lätt att tycka om sitt liv och t.o.m. uppfatta det som att vi älskar vår egen person. Men när det inte är som vi hade hoppats och planerat, hur ser självbilden ut då?

Det är lätt att älska i medvind.

Jag tänker på kvinnan som har varit singel i flera år; som tränar, äter hälsosamt, har gått i terapi och rest runt i världen. Hon har ännu inte mött den rätte. Vissa i hennes omgivning har börjat fråga sig: ”krånglar hon inte till det för mycket? Har hon inte lite väl höga krav?”

Jag säger detta till dig: du måste inte älska dig själv först! Du måste inte vara i ett förhållande för att vara någon där allt är som det ska. Om du bara visste hur många självhjälpsböcker och coachingråd som skapat känslor av otillräcklighet. Du måste ingenting! Inte ens vara lycklig.

Men det vi behöver är att få känna mål och mening. Vi behöver få känna axlar och en ansiktsmuskulatur som kan få tillfälle att slappna av. Inte som lyckohets, utan därför att det är en djup längtan som längtar efter att få bli mött. Vi behöver få känna oss respekterade och älskade. Vi behöver få känna att våra dagliga vanor skänker oss tillfredsställelse. Att vi är ok i vår egen konstighet!

Vi måste inte älska oss själva för att vara värdiga. Kärleken från en annan människa kan läka oss. Den kan göra att vi börjar tycka om den egna personen, så att vi lyfter blicken en aning. Och en aning till!

Tänk om vi sa till barnet: ”du måste älska dig själv först innan någon annan kan göra det.” Så förödande! Det finns många vuxna (många fler än vi kan föreställa) som känner sig likt barnet och som längtar efter att få uppleva kärlek så att de kan börja le på insidan.

Kärleken kräver inte att du älskar dig själv först. Men det vi däremot behöver göra, är att lyfta bort sådant som skymmer utsikten över det gnistrande havet. Människor som stjäl ditt självvärde/respekt behöver ges enkelbiljett ur ditt liv.

Vi behöver börja skapa vanor som vi tycker om. Sådant som får dig att känna tillfredsställelse och nyfikenhet. Inte som en social förväntan, utan för att du mår bättre av det. För att dina andetag blir lättare!

Förstå dina känslor – webinar torsdagen den 24/10 klockan 21.00. Följ den här länken för anmälan. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach