Inte när det blir tid över. Inte när barnen har gått och lagt sig eller är hos den andra föräldern (varannan vecka). Inte när hon eller han ”har hittat sig själv.” Inte när det blir mindre att göra på jobbet. Inte när han eller hon har lämnat sitt gamla förhållande, när bostaden och ”papperna” är klara. Hur länge till ska du behöva vänta? På att mannen eller kvinnan som du har starka känslor för (kanske är det t.o.m. kärlek från din sida) ska göra dig till en förstaprioritet. När?

Hur länge har du väntat på att det som är centralt för dig i en relation ska ta form? Under hur lång tid har du fått svälja dina känslor för att det inte ska tippa över? Det är fruktansvärt energikrävande att inte få känna att vi är personen som står överst på den emotionella prispallen. Det handlar inte om att du ska vara en segrare, utan bli prioriterad för att du är du.

Du vill inte bli vald som fragment därför att den andre upplever att din kropp är fantastisk och att sexet är oförglömligt. Jo, du kan nöja dig med det! Men vad händer om du senare vill mer än att träffas på den andres premisser? Vad händer den dagen då du vill vara mer än icke officiell, bli vän på Facebook och introduceras för vänner och familj? Vad kommer att ske om du vill uppleva kärlek i handling tillsammans med just den här personen?

Hur är det att leva med någon sedan flera år och känna sig ensam trots att ni bor under samma tak? Hur känns det att hoppas och längta efter förändring? Att han eller hon en dag ska se, lyssna till och prioritera dig. Se på dig med värme och gnista i ögonen. När?

Våra parförhållanden påverkar oss oändligt mycket mer än vi kan föreställa oss. Känslorna vi känner och tankarna vi tänker, designar bokstavligen våra hjärnor. Förtvivlan skapar ämnen som bryter ner, medans glädje och samhörighet injicerar substanser som ökar immunförsvaret och verkar uppbyggande. Våra liv formas helt enkelt av relationsmiljön som vi befinner oss i.

Du behöver få känna att du är vacker, sexuellt attraktiv, väljs för att du är du och inte behöver ges anledning till att tvivla på din egen verklighetsuppfattning: ”det är kanske jag som är för komplicerad? Min kropp kanske inte är helt hundra?”

Det är lätt att slukas upp av den inre kampen när det gäller att försöka sortera bort längtan och det som borde vara självklart i alla parförhållanden, för lugnets skull. Men det är inte lugnt när det pågår frustration, ensamhet, malande tankar, kroniska analyser i att försöka förstå.

Det är inte invecklat! Vi vill känna oss förstådda och älskade!

Kärleken vill dig alltid väl! Du behöver också vilja dig själv väl!

Förstå dina känslor – webinar ikväll torsdag klockan 21.00. Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach