Egot har enorma förväntningar på det mesta och tycker att ”jag är som jag är!” Egot älskar förälskelse och sexuell attraktion, ständigt dansande efter sina egna impulser: ”Ingen ska fängsla min frihet!”

Egot är rastlöst och behöver ständigt nya kickar. Maskerar sig i alla möjliga skepnader för att slippa ansvaret en grå tisdag i november. Egot är allergiskt mot en annan persons ego och krigar konstant för sina ”mänskliga rättigheter.”

I ett litet barn är egot starkt (vilket det bör vara) eftersom hon/han ännu inte har behövt börja ta hänsyn till något eller någon annan än de egna behoven. Allt för överlevnadens skull!

Jag ser mannen som fortfarande är likt barnet: ”Jag behöver och jag vill!” En del människor behöver mer av detta som en inre inställning för att kunna ta sund plats, men inte den här mannen. Han rör sig genom livet utan att känna av andra, eftersom han är ett med egot. Han tycker att kvinnor är ”komplicerade” när de inte står ut med att vara i förhållande med honom. Han samlar på leksaker i form av bilar och status. Den ”perfekta relationen skulle kunna höja honom ett par nivåer”, men han har inte lärt sig de emotionella naturlagarna om att kärlek är ett verb: att älska! Han skriker efter ett substantiv: en känsla!

En sextonårig kille tänker inte sommarjobba därför att han ska ägna sommaren åt att spela dataspel. Hans mamma är ensamstående och har det ekonomiskt väldigt sparsamt. Men han behöver spela! Killen blir en dag en man (i alla fall fysiskt sett) och kommer då troligen att försöka skapa ett förhållande. Han vill ha känslan! Inte verbet!

Egot vill ha! Inte ge!

Kärleken älskar att ge, eftersom den njuter av att se någon annan glädjas. Kärleken kan backa från sina sanningar, eftersom den hela tiden är öppen för att lära nytt. Egot vill inte växa – förutom för sin egen skull.

Egot vill bli sett! Kärleken ser och lyssnar!

Någon säger att livet är för kort för begränsningar! Känner mig tacksam över trafikreglerna som ger mig friheten att inte behöva skada eller skadas. Eller att vi inte har rätten att ta med vilka föremål som helst på ett flygplan. Begränsningar kan alltså skänka oss trygghet.

Egot har en inbyggd föreställning om att vi per automatik är empatiska och kan fatta rätt beslut. Vilka illusioner det försöker förföra oss med!

Michael Larsen – relationscoach

När vi känner oss ensamma i tvåsamheten – webinar idag den 5/6 kl 20.00. Du är varmt välkommen!

Härskartekniker och narcissism – webinar den 8/6 kl 20.00. Du är varmt välkommen!