Två slags ensamhet som känns skrämmande för de flesta av oss: den som gör ont därför att vi längtar efter någon att dela livet med. Och den som smärtar därför att vi är ensamma i tvåsamheten.

En kvinna berättar: ”Det är som att tvingas välja mellan två helveten. Jag känner mig så fruktansvärt ensam tillsammans med honom. Han bryr sig verkligen inte om mig! Jag vet att jag borde ha gått min väg för länge sedan, men rädslan för det okända och att kanske aldrig få träffa någon igen!”

Våra parrelationer påverkar oss på djupet! De formar våra tankar, känslor, drömmar, synen på kärlek och självbilden. Jag pratar med både dem som längtar efter att få älska och bli älskade, och dem som är kvar i det emotionellt döda av ångest för att behöva möta vardagen på egen hand. Många år av vanor tillsammans med en annan människa gör oss ”trygga”, även om det innebär emotionell svältkost.

Jag samtalar med mannen: ”När jag lärde mig att orka stå ut med ensamhet för att en dag kunna möta kvinnan som jag längtade efter, var det som om en stor tyngd plockades bort från mig. Jag slutade att jaga på nätet och krogen. Stegvis blev mitt eget sällskap ok och så småningom kunde jag t.o.m. uppskatta det.”

Vi är programmerade till övertygelsen om att tvåsamhet är det enda som kan göra oss lyckliga. Men det går att uppnå vila i att kunna vara med sig själv. Det må emellanåt kännas trist att inte kunna dela upplevelser med någon, men kom ihåg att det finns andra där ute som längtar efter liknande som du. Möten uppstår ständigt eftersom det är en naturlig rytm av livet. Vårt jobb är att se till att vara så pass hela på insidan att vi har någonting att ge. Och att kunna ta emot! Göra upp med det gamla bagaget så att vi inte är känslomässigt invaderade av de tidigare relationsupplevelserna.

Kvinnan överst i texten, lärde sig att känna vad en parrelation i grunden handlade om: samhörighet, respekt, tillit, känna sig värdefull och synlig. Kärlek helt enkelt! Det gav henne kraft till att agera och inte längre sitta förlamad av mentala/emotionella låsningar.

Hur ser kärlek ut i dina ögon?

Jag önskar dig en fin dag min bloggvän!

Att känna sig ensam i tvåsamheten – webinar imorgon måndag den 5/6 kl 20.00. Du är varmt välkommen!

Härskartekniker och narcissism – webinar den 8/6 kl 20.00. Du är varmt välkommen!