Det som i början av förhållandet gör oss attraktiva kan vara det som senare är orsaken till varför det tar slut:

”Jag drogs till honom därför att han var manlig, tydlig i vad han ville, handlingskraftig och lyfte fram mig inför andra. Men allt det där blev senare till hans nackdel, eftersom det manliga och tydliga visade sig vara härskande. Handlingskraften olidlig perfektion och översitteri. Att han lyfte fram och bekräftade mig inför andra, visade sig bara vara yta”, berättar kvinnan som lämnat sin man.

Det som gör oss spännande i dejtingstadiet och en bit in i förhållandet, är inte ristat i sten. Att se egenskaper på behörigt avstånd är inte detsamma som att leva med dem nära inpå. Och så finns det ett annat element: Vi förändras! Det som en gång var spännande kan idag vara vulgärt. Det trygga i en annan kan förvandlas till tristess.

En kvinna förklarar: ”Jag älskade hans muskler och tatueringar, men nu ser jag bara ett dåligt självförtroende övertäckt med ett narcissistiskt beteende.”

Forskning visar att oberoende av kultur och könstillhörighet, är något av det som skapar mest attraktion i ett förhållande, är att se partnern på håll i sitt ”rätta element” (när han eller hon gör det som de är bra på och brinner för). Det gäller med andra ord att se till att inte lägga våra intressen och passion åt sidan, för att enbart ha relationen som livets mittpunkt. En fälla som många riskerar att kliva i.

Men som med så mycket annat, så ser jag även de som är så fulla av sig själva att det inte har förmågan att se och lyssna till den andre. Man kör över känslor utan att ens vara medveten om det, vilket i långa loppet dödar närheten i tvåsamheten.

Frågor att reflektera över:

– Vad är betyder närhet i tvåsamheten? Hur ser det ut i handling?

– Vad gör jag för att hålla min person levande och inte enbart känner värde genom relationen och partnern?

–  Vilka tre egenskaper värderar jag högst i ett förhållande? Har vi dessa mellan oss?

Jag önskar dig en fin dag min bloggvän!

Michael Larsen – relationscoach

När vi känner oss ensamma i tvåsamheten – webinar den 5/6 kl 20.00. Du är varmt välkommen!

Härskartekniker och narcissism – webinar den 8/6 kl 20.00. Du är varmt välkommen!