En man tycker att han är en alfahanne, en ledare med framgång och som ”ger sin kvinna allt det hon vill ha.” Hans livstempo är högt och han anses av de som ser ytan, som ”mannen med det vinnande konceptet.” Hans fru som kommer att lämna honom inom ett halvår har tröttnat på hans dryga och ytliga inställning. Antingen kommer han då att krascha och börja ifrågasätta sig själv och livet han lever. Eller snabbt borsta av sig och ”gå vidare.”

En kvinna försöker ständigt kontrollera sin partner. Korrigera honom till att bli versionen av vad hon vill ha. Hon utelämnar honom som ”slö och bonnig” inför vännerna. Han känner sig kroniskt otillräcklig och har börjat drömma om en annan slags kvinna och förhållande.

Vi utgår från den egna utsikten: mannen och kvinnan i exemplen ovan anser sig vilja partnern det bästa: ge av allt det materiella och ”slipa fram diamanten i bonden.” I många fall vet jag att människor skulle chockas om de fick uppleva sig själva utifrån partnerns perspektiv.

Det krävs mod för att kunna titta på sig själv genom en annans ögon, så istället projicerar (pekar ut) vi:

”Hon är aldrig nöjd. Kvinnor är förresten irrationella och egentligen bara ute efter pengar och säkerheten de ger dem.”

Så istället för att stanna upp och fundera: ”Hur är jag att leva tillsammans med? Hur är det för henne/honom att ligga i samma säng som mig? Hur känns det för min partner när vi älskar med varandra? Är hon/han sedd av mig? Hur är det att vara hon/han när jag är tyst i en hel dag? Eller gapar och kontrollerar?”

Det är en av egenskaperna som gör oss mänskliga: att kunna reflektera, så att vi kan höja kvalitén på livspulsen hos den vi anser oss älska. Som Dante formulerade det: ”Vägen till helvetet är kantad av goda intentioner.” För att en partner ska kunna vila och känna sig lycklig i vårt sällskap behöver vi sakta ned på takten och ifrågasätta de goda intentionerna.

”Det jag säger och gör nu. Mitt kroppsspråk och tonläge; hur påverkar det henens/hans känslomässiga värld? Vad gör det med relationen?”

Michael Larsen – relationscoach

Medberoende och konsten att bryta den känslomässiga fångenskapen – webinar den 30/5 kl 20.00. Du är varmt välkommen!

När vi känner oss ensamma i tvåsamheten – webinar den 5/6 kl 20.00. Du är varmt välkommen!