Det är en konst att hålla sig ”nykter” under dejtingfasen och de första månaderna in förhållandet. Förälskelsen är berusande vilket är själva poängen; att vi ska dras nära en annan människa så att starka band kan flätas samman. Med rätt person!

De flesta av oss hade en stark längtan efter kärleken: att han eller hon skulle vara den rätta och att sökandet äntligen skulle vara över. Det var så mycket som passade in på våra emotionella önskelistor. Och så stämde en hel del av det praktiska också in: ni bodde inte alltför långt ifrån varandra, han/hon hade också barn sen tidigare, gemensamma intressen…

Vänner och familj såg hur lycklig du var! Hela kroppen var fylld av drömmar om framtiden. Liksom dopamin/fenetylaminpåslagen. Allt var precis som det skulle vara!

I allt detta missade vi ett par saker eftersom den andre också drömde stort: Mannen eller kvinnan var övertygad om att det gamla relationsbagaget nu var sorterat och uppklarat. Att anknytningsmönstren inte längre förslavade och fick dem att reagera instinktivt: fly när en annan människa ”kommer för nära” eller klamra sig fast av rädsla för att bli lämnad.

Våra drömmar och attraktionskickarna bedövar tillfälligt vårt vanliga sätt att relatera. Inledningsvis är vi en uppdaterad version av oss själva! Och det är just därför som förälskelse och sexuell attraktion är så förförisk – vi känner oss som en bästa variant av jaget: gladare, tacksammare, vackrare, spännande, förstående, nyfikna…Vi blir helt enkelt inte bara förälskade i en annan person, utan även i oss själva och det som förhållandet får oss att känna.

Ett av de sundaste recepten för att ett förhållande ska kunna hålla och vara levande: möt personen som någorlunda väl känner sig själv och som är genuint intresserad av relationer och utveckling. Som inte förnekar mindre smickrande aspekter av sin personlighet. Som lever större än ”de fina orden.” Som känner den verkliga innebörden av vänlighet, är färdig med sin f.d. – har en sund impulskontroll, reflekterande och öppen för insikter etc. Det är inga orimliga förväntningar utan några av grundpelarna för att en relation ska fungera.

Se upp för personen som pratar alltför mycket om sig själv och behandlar främlingen respektlöst. Värdighet är handling över tid! Inte något taktiskt som utförs under endast de första tre månaderna.

Michael Larsen – relationscoach

Medberoende och konsten att bryta den känslomässiga fångenskapen – webinar den 30/5 kl 20.00. Du är varmt välkommen!

När vi känner oss ensamma i tvåsamheten – webinar den 5/6 kl 20.00. Du är varmt välkommen!