Föreställ dig en stor vit vägg som symboliserar en hel, respektfull och kärleksfull relation. Sedan händer det någonting: post it lappar med negativa meddelanden sätts upp på väggen – en efter en: ”känslomässigt avstånd, återkommande och nedbrytande bekräftelsebehov utanför förhållandet, dålig impulskontroll, festen, svartsjuka, ovilja till att mötas, emotionell omognad, mer kärlek till sociala medier än till partnern, ilska, ensamhet i tvåsamheten….”

Lapparna börjar täcka en allt större yta. Varje meddelande blir till ett relationssår inom oss där tillit och attraktion går mot sin avrättning.

Några ord i mobilen kan förinta närheten eller göra att leende sprids i ett ansikte. Vi väljer varenda dag hur vi kommunicerar. Kommer det jag gör nu att föra oss närmare eller sår jag frö av smärta?

Stoppa den nedåtgående spiralen i tid. Se och lyssna – hör även det som inte uttalas. Tystnaden viskar sanningar till oss. Viljan till kommunikation med partnern: ”jag vill förstå din värld. Hur du tänker och känner. Hur du påverkas av vi.” Och strävan mot att lära känna den egna personens djup och upptäcka blinda fläckar, så att vi slutar projicera i så extremt hög grad.

Vi behöver vara generösa med jaget och inte ta någon eller någonting för självklart. Får du den du är tillsammans med att känna sig avslappnad och älskad i ditt sällskap?

Vilka slags post it lappar sätter upp? Vad känner du inför personen i spegeln?

Michael Larsen – relationscoach

Medberoende och konsten att bryta den känslomässiga fångenskapen – webinar den 30/5 kl 20.00. Du är varmt välkommen!

När vi känner oss ensamma i tvåsamheten –  webinar den 5/6 kl 20.00. Du är varmt välkommen!