Du har troligtvis mött honom eller henne – personen som du snabbt blev förälskad i. Den ömsesidiga kemin som slog till på till max. Efter bara några månader: pam! Från ingenstans: distans, kyla, förvirring, ensamhet och frågorna: ”vad hände? Vad gjorde jag för fel?”

Jag hör om detta om och om igen i mina samtal.

Anknytningsteorin: du mötte den undvikande personligheten. Han/hon som av många olika anledningar inte kan ha dig för nära – särskilt om emotionell intimitet är grundläggande för dig och/eller är en empat (som bl.a. starkt känner av andras känslor.) Tidiga sår spelas upp.

Närhet för undvikaren kan upplevas som kvävande. För att skapa avstånd har de ett batteri av metoder som dras fram ur rockärmen. En klassiker är att såra och göra slut med jämna mellanrum. Du lever med en ständig stress och total förvirring. De dubbla budskapen ligger ständigt på menyn. Du blir till någon som du själv inte känner igen. Det är en destruktiv plats att befinna sig på. (Kommer att skriva mer om detta de närmaste dagarna.)

Detta kan du göra:

– Fråga dig själv om du kan leva under dessa omständigheter. Fixar du berg och dalbanorna?
– Om du är en empat: stärk dig själv inifrån så att du inte blir alltför beroende av andra. Skapa en stark inre kärna och upplevelse av Jag.
– Läs gärna boken ”Hemligheten” av Dan Josefsson och Egil Linge – ett måste om du vill förstå dynamiken i dessa relationer.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

En röst i mörkret: webinar om storhelger, separation, ensamhet och kärlek. Den 27/12 kl 20.00