Vi har läst det i böcker, lyssnat på föreläsningar, hämtat kraft från bloggar och artiklar: ”du kan inte älska någon innan du har lärt dig att älska dig själv.”

”Du måste hitta dig själv innan du kan vara i ett förhållande.”

”Alla svaren finns inom dig.”

Nej, allt finns inte inom dig, och du måste ingenting.

Den unga kvinnan är 22 år gammal och har ett nyfött barn. Det är i en tid då det är ytterst ovanligt att vara en ensamstående förälder och hon är fylld av skamkänslor. Pappan till barnet har försvunnit med en annan kvinna och han kommer aldrig att vara närvarande i barnets liv. Kvinnan kämpar med att få ihop ekonomin då hon inte vill berätta för familj och släktingar om hur illa ställt det är. Hon vill avsluta sitt liv, men tanken på den lilla räddar henne.

En kväll erbjuder sig en väninna att ta med henne ut och dansa. Efter lång tvekan bestämmer hon sig för att följa med: ”för den här gången då!” Under kvällen dansar hon med mannen som hon kommer att dela resten av sitt liv med.

Mannens omtanke och kärlek får henne att resa sig ur den emotionella askan och fjäderpennor börjar växa från henne. Självförtroendet stärks, hon börjar prata lugnare och går mer upprätt.

Den unga kvinnan berättar att hon hittade sig själv genom det fantastiska mötet och tryggheten tillsammans med den här mannen. Efter mer än femtio år håller de fortfarande varandras händer på stan och ler flirtigt mot varandra.

Svaret kommer ofta till oss utifrån: genom insikter när vi läser en bok, nya tankar som uppstår i samtalet med en annan människa och genom orden från en låt som berör oss. Svaret kan nå våra hjärtan under besöket på en konstutställning, en kollegas krassa, ärliga och samtidigt kärleksfulla ord under en fikapaus.

Vi behöver inte vara mogna för någonting, då livet ibland sparkar in dörrar och chockar oss till att hitta in på en annan väg.

Trygghet över tid tillsammans med någon skänker lugn. I lugnet kan vi se större.

Skulle den unga människan behöva älska sig själv först innan hon/han kunde vara mottaglig för vår kärlek? Absolut inte! Hon eller han kan genom vår blotta närvara börja bete sig på ett sätt som andas äkta självrespekt.

När vi skaffar oss vanor som gör att vi kan förundras, sker fantastiska saker.

Utan skrivandet, fantastiska människor i min närhet och träning, hade jag varit fjättrad i depressionen och uppgivenhetens träsk. Jag vet hur det är att vistas där…

Vi är människor och behöver få känna mening. Vi behöver få känna oss älskade utan krav på oss själva först ha förstått det ena och det andra.

Slå inte ner på dig själv med självhjälpsmantran, utan börja göra en sak inom den närmast timmen, hur litet det än verkar vara, och som senare gör att du kan känna en aning stolthet.

Föreläsning live – Att hitta kärleken och hålla den levande med Therese & Michael. Varmt välkomna! Klicka på respektive stad nedan för anmälan.

Örebro den 20/2

Stockholm den 26/2

Göteborg den 1/4

Michael Larsen – relationscoach