Fel timing i kombination med slentrian och en alldeles för stor tillit till att samtal är lösningen, är ett terapeutiskt misstag som gör att par distanserar sig, istället för att komma nära. Kommunikationsmodeller kan vara fantastiska, men långt ifrån alltid.

Goda intentioner kan leda oss utför relationsstupet!

Ett förhållande som har varit i utförsbacke under alldeles för lång tid, och där ena parten (oftare en kvinna än en man i en heterosexuell tvåsamhet) har distanserat sig känslomässigt p.g.a. bristande samhörighet, har också hamnat på låga temperaturer när det gäller attraktionen. Varningssignalen har tjutit vid ett flertal tillfällen, men ignorerats genom förödande tankar som: ”det är bara en svacka! Hon (han) gör allting så himla omständligt!”

När attraktion och lust hamnat i ”radioskugga” eller t.o.m. är död, fungerar inte metoder som att hålla om varandra i två minuter, se varandra djupt i ögonen och säg vad du uppskattar hos partnern, massera varandra eller åk på spa över helgen. Under vissa omständigheter är det panikåtgärder som ytterligare riskerar att fördjupa sprickan i tvåsamheten.

En ”närvarokram” kan för den som längtar efter och behöver utrymme, kännas som en invasion av den personliga integriteten. Äckelkänslor kan istället ta vid och stänger för gott alla dörrar till att kunna hitta tillbaka.

Försök inte komma nära! Tvärtom!

Jag vet av egen erfarenhet och mina klienters!

Om det är praktiskt möjligt och om ni båda har en förhoppning om att hitta tillbaka till känslan av att vilja nå fram och vara nära, är det en separation som gäller. Nollkontakt (andra spelregler om det finns barn med i bilden). Inga meddelande om hur mycket ”jag älskar och saknar dig!” Inga övertalningsförsök och logiska argument till varför ni bör vara tillsammans. Det fungerar aldrig!

Attraktionskemi (vida större än enbart det fysiska) lyder under sina egna naturlagar.

I tystnaden kan längtan och saknad eventuellt börja ta plats. Men som sagt; tid ifrån varandra och egentid för att reflektera kring vad som gick snett. ”Vad behöver jag utveckla i mig själv? Vad för slags liv vill jag leva? Hur vill vi ha det tillsammans?”

Det gamla förhållandet som inte fungerade, måste få gravsättas så att någonting helt nytt kan ta form. Annars går det inte, hur mycket vilja det än finns. Ett förhållande behöver både trygghet och äventyr. De två är icke separerbara!

Så släpper du taget om ditt ex – webinar söndagen den 16/2 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach