Jag borde egentligen vila huvudet idag, men det här känns viktigt att dela med sig utav:

Människor sitter på sjukhusets akut; slutna, oroliga, i smärta, konstant sneglande mot klockan, anhöriga som håller någons hand, timmar…Kvinnor och män i vita kläder som skiftar några ord, snabba steg, många timmar bakom sig, många framför. Kroppars livräddare. Och själars. Hjältar som i oändligt mycket högre grad borde uppmärksammas. Människor som ger oss ytterligare dagars tid på den här jorden. Så att vi kan andas och älska lite till.

Konstaterar med hjärtat i det där rummet att vi i alldeles för hög grad tar kroppen och livet som någonting självklart. Inte ens vår fysiska hårdvara är helt i våra händer, utan till låns och när tiden är ute, är det ingen av oss som vet.

Jag arbetar som relationscoach och är långt ifrån perfekt! Bra på att ge råd och hjälpa andra. Tala om kärlek och relationer inför människor. Skriva ord på bloggen som bär goda frukter med sig, men låt mig säga en sak: även jag faller till föga! Jag vill inte för en sekund att du tror att inte även jag inte sitter där med smärtan av att inte ha kunnat bättre. Det gör ont att se avståndet mellan hjärtat och huvudet. Att förnuftet vet exakt hur det borde vara, men där källarens omedvetna ställer till det. Eller kanske ännu bättre: röster som gör sig påminda därför att vi trodde att vi var färdiga. Att sår läkts, men där handlingarna kommer upp som en haltande melodislinga i den annars så sköna låten. Ödmjukheten vill bjuda in oss därför att den öppnar de stängda dörrarna.

Vet du vad det värsta med att ha verktygen, förståelsen och klarsyntheten i bröstkorgen? Jo, därför att när ljudet från gamla sår och mönster blottas, låter det så oändligt mycket högre. Att se och veta, men i den stunden och situationen inte kunna bättre. Jag tillhör dem som har så oerhört mycket lättare att förlåta och känna inför andras sår, än mina egna. Min inre och ibland hänsynslösa domare när det gäller min egen person.

Men emellanåt gör de milda kärleksfulla änglarna entré och sänder tankar som:

”Misstag är bara misstag så länge vi inte tillåter oss själva att lära och agera på dem. Allt kan bli helt igen där det finns kärlek.”

”Måttet på förmågan att förlåta oss själva, visar hur djup kärleken till den egna personen är.”

”Tro inte för ett ögonblick att vi någonsin helt har fattat det!”

”Det är i den djupa ögonkontakten med en annan människa som visar var ni verkligen står. När det reageras utifrån sår och trauma, lever vi i den tillfälliga illusionen. Det är ditt högsta jag som är du. Det andra är förtvivlan. En del av dig men inte du. Din identitet är så mycket större.”

Tänk om jag var lika hård mot andra som mot mig själv? Vilken hänsynslös person jag skulle vara. Emellanåt lyckas jag inte leva som jag lär…

Men att visats i de sköra, skadade och utsatta kropparnas tempel, sänker samtidigt ett lugn, därför att det ger perspektiv på tiden. En kväll/natts timmar på en sådan plats kan öppna ögonen. De yttre gränserna ger oss möjligheten att kunna se klarare och ärligare på vilka vi är. Det går att använda tiden enastående var vi än befinner oss.

Det är så mycket i det här livet som vi tar för givet. Kärleken vill oss alltid väl. Den förlåter och läker. Vi kan spotta, fräsa emot och försöka bannlysa, men den hittar alltid tillbaka till våra hjärtan, därför att den aldrig lämnade oss från början.

Jag lägger två fingrar på halspulsådern, känner rytmen och konstaterar att den är närmare mig/oss än vad jag/vi ofta är mig/oss själv(a).

I sårbarheten bor ärligheten!

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se