Den narcissistiska personligheten njuter av uppmärksamheten som hon eller han får under de första månaderna av förälskelse då kroppen går på högvarv av bl.a. oxytocin, dopamin och fenetylamin.

Du är leverantören av dessa sköna substanser och när n-personen ser dig njuta under era mest intima stunder, får hennes/hans ego enorma kickar. Genom att kunna tillfredsställa dig; när dina orgasmer bekräftar henne/honom som världens mest fantastiska älskarinna/älskare, vistas n-personen i egots paradis.

Denna hypnotiska nyförälskelse som får dig tro att du äntligen mött ditt livs kärlek. Denna underbara vårtid som gör oss blinda för varningsflaggorna som vajar på rad.

Middagar, resor, presenter, sex, rus, enorm bekräftelse och återkommande äventyr…

Du ser en framtid tillsammans med den som fångat ditt hjärta. Hon eller han ser i dig den perfekta accessoaren som visas upp för världen och kommunicerar: ”se hur lyckad jag är!”

Men som allt rus är det tillfälligt! I dina ögon, med dina värderingar hoppas du få känna kärlek växa fram. Och nu kommer det krassa: en narcissist älskar förälskelsen men är fullständigt inkapabel till att älska. Kärlek är lyhördhet, ödmjukhet, empati, självrannsakan och att jobba med att runda av vassa kanter i sin personlighet. Det förekommer inte i n-personens värld!

Döm inte dig själv för hårt! Du kunde liksom de flesta andra inte se vad som var på väg att hända. Du utgick från din egen världsbild och människosyn. Du var övertygad om att kärleksförklaringarna var med än bara ord. Att känslan av samhörighet var äkta och inte enbart beroende av spänningen som ni inledningsvis gav varandra.

Narcissister tröttnar! En person kan inte fylla det gigantiska tomrummet och den kroniska bekräftelsehungern som dessa personligheter ständigt trånar efter.

Kärleken gör oss sårbara. Du var öppen och längtade; vilket n-personen njöt av. Tills det blev tråkigt! Och då inleddes nervärderingen genom kritiska kommentarer gällande dina vänner, familj, boende, arbete, klädstil, kropp, barnuppfostran etc.

Smekmånaderna övergick till en ogästvänlig istid! Det sker alltid då vi har med en narcissist att göra.

Som jag skrivit så många gånger förut: du kommer att kunna bryta dig loss från det emotionella nervgiftet som förlamat och chockat dig. Hon eller han är inte ditt livs kärlek även om du var eller t.o.m. är övertygad om att så är fallet. Du kommer att resa dig upp igen!

”Att har barn tillsammans med en narcissist” del 1 – webinar söndagen den 28/3 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach