Den narcissistiska kommunikationen är toxisk och gör dig förvirrad, ledsen, arg och tömd på energi. Hur många av alla de som är eller har varit i ett förhållande med en n-person, har inte känt den starka bindningen till kvinnan eller mannen som är karismatisk, framgångsrik, kraftfull i sina uttryck och som använder sexualiteten för att fånga in dig då du kämpar för att lämna?

Vi läser bloggar, lyssnar till poddar och fångas av raderna i en bok vars beskrivning passar in klockrent på den som du en gång älskade över allt annat. Men likt vita blodkroppar försöker vårt psyke neutralisera tanken på: ”så illa kan det väl ändå inte vara? Hon/han är ju helt underbar emellanåt! Jag överdriver!”

Så vi förfäktar tanken på att det handlar om narcissism. För vilka är vi att sätta diagnos och döma?

Det handlar inte om att sätta etikett eller döma någon, utan förstå vad du har gått igenom eller just nu går igenom. Du vill skapa struktur i kaoset!

Om du ständigt känner dig tvingad till att förklara och försvara dig. Om du möts av återkommande lögner, manipulation, empatilöshet (som kan maskeras med välvilja) och ett omättligt bekräftelsebehov, så handlar det troligen om narcissism.

Ett av kännetecknen på att du befinner dig i den röda zonen, sfären som förtär ditt självförtroende, egenvilja och tillit till jaget, är de kroniska frågorna:

”Är det egentligen mig som det är fel på? Har hon/han rätt om mig? Tänk om jag har inbillat mig alltihop? Det är kanske jag som är instabil?”

Din kropp ljuger inte för dig! Den är brutalt ärlig och kommunicerar genom stresspåslag, rädsla, sömnlöshet och sammanbitna käkar. Ångesten försöker säga att någonting är väldigt fel, och den kan, om vi lyssnar, vara en oerhört konstruktiv kraft som får oss att agera även om vi har fått ett emotionellt sting av ”skorpionen”.

Det finns egentligen bara en väg att slå in på: den som leder dig bort från det som vecka efter vecka bryter ner. Som stjäl gnistan i dina ögon!

Jag vet att det är oerhört komplicerat om ni har barn tillsammans. Det är inte bara att gå. Vi behöver vara strategiska, ha kloka och empatiska människor nära oss. 

Vi behöver få dela berättelsen som lagrats i våra tankar. Allt det som vi har tvingats hålla inne och inte vågat berätta p.g.a. skammen som invaderat och förlamat sinnet.

Det går att läka! Du är inte ensam!

På söndag 28/3 klockan 21.00 håller jag webinariet ”Att ha barn tillsammans med en narcissist” del 1. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach