Till dig som lever med eller nyligen har lämnat en person med narcissistisk personlighetsstörning eller starka narcissistiska drag vill jag säga: dessa personer dras till det som glänser! Det gnistrade om dig, vilket det kanske fortfarande gör, men oavsett vad så vill n-personligheten ha en partner som är en förlängning av dras ego. Ett tillbehör; en accessoar som får honom eller henne att framstå som socialt/materiellt framgångsrik. Du är ett kap så länge det inte finns den minsta lilla repa eller felaktig tonart.

Men ingen av oss är immun mot de fina linjerna som förr eller senare visar sig! Och när tiden är inne kommer det att påpekas för dig!

Du sattes inledningsvis på piedestal och fick dela tronen med den ”felfrie perfektionisten.” Du kände dig unik och upphöjd, men snart fråntogs du den ovärderliga tiaran eller kronan på ditt huvud. Du gick från gudinnestatus/gudalik till fullständigt icke sedd. Det klassiska dramat mellan en n-person och en normalt medkännande människa utspelar sig. Du har försatts i exil av den som inte längre behöver din energi och ses därför som förbrukad.

Vem var eller är du i hans eller hennes ögon? Du var/är det emotionella blodet som energivampyren suger i sig. En narcissist är tom på insidan och fyller på utifrån med sådant som gör att de får strålkastarljuset riktat mot sig. Under dejtingstadiet var du drogen som gav det begärliga dopaminpåslaget.

Du är den som ska lyfta n-personen till ännu högre höjder genom att skänka en god avkomma – barn som blir ytterligare en förlängning deras ego.

Men det är väl ”bara att lämna”? Nej, det är inte bara att gå och rikta blicken åt ett annat håll, därför att n-personen har hela tiden sett till att göra dig emotionellt, fysiskt och ekonomiskt beroende av honom/henne. Blodet som rör sig i dina ådror är inte tillräckligt näringsrikt eftersom ditt självförtroende har stulits. Det är inte bara att gå och du som är mitt uppe i eller har varit där, vet hur det ligger till!

Men den känslomässiga syretillförseln kommer att återvända när vi slutar att söka svar på alla frågor (i alla fall svar från personen som dränerar dig), upphör med att blotta oss känslomässigt för den som inte förtjänar vår sårbarhet, och inte skickar upp den egna personen på scenen där tragedin utspelar sig.

Försök aldrig att stråla inför en narcissist och sträva aldrig efter att bevisa din duglighet. Ge inte näring åt n-personens grandiosa självbild genom att ständigt försöka nå fram. Det finns oändligt mycket bättre och vackrare platser för dig att vistas på.

Kom ihåg: när det gäller att lämna en n-person är vi som mest sårbara när vi har bestämt oss för att avsluta relationen eller nyligen har gjort så. Återvändarna är många, men jag lovar dig att det går att avsluta permanent.

Narcissistisk detox: befria dig från de emotionella övergreppen som du har utsatts för – webinar torsdagen den 21/2 klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach